Rubí tindrà una guia contra el maltractament a les persones grans

El document facilitarà eines per a la seva detecció i abordatge

L’Ajuntament de Rubí informa que treballa en l’elaboració d’una guia local per fer front als maltractaments de les persones grans, en la qual han participat tècniques de serveis socials i diferents professionals de diferents serveis i entitats que atenen persones grans a la ciutat.

El document s’adreçarà a les persones grans i el seu entorn i descriurà les diferents formes en què es pot presentar el maltractament: econòmic, físic, psicològic o emocional, sexual, per negligència, abandó i altres vulneracions. També facilitarà eines per a la seva detecció i abordatge.

“El maltractament a les persones grans va associat al silenci de les víctimes, que són un col·lectiu especialment vulnerable. Per la por, per l’aïllament social, per falta de consciència o per tenir un deteriorament cognitiu ... les víctimes callen. Per això el maltractament a les persones grans és especialment cruel i difícil de detectar. Creiem que la guia que estem elaborant facilitarà la detecció d’aquests casos i ens ajudarà a defensar els drets de la nostra gent gran”, ha dit l’alcaldessa, Ana María Martínez.

 

L’Ajuntament de Rubí explica que aborda la detecció del maltractament a les persones grans a través dels serveis socials bàsics mitjançant la intervenció professional de l’equip tècnic del Programa de Gent Gran i Dependència. La ciutat disposa també d’un grup de treball estable de professionals municipals que intervenen en possibles casos de maltractaments a persones grans que inclou dues tècniques de l'equip de persones grans i dependència.

L'anunci de la guia local per fer front als maltractaments de les persones grans coincideix amb el Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament en la Vellesa, que ha estat aquest dimarts 15 de juny.

Evitar la marginació de la persona gran

Coincidint amb aquesta efemèride, el Consell Consultiu de la Gent Gran de Rubí ha fet públic un manifest que demana millorar i recuperar els drets socials de les persones grans i mesures concretes per evitar la marginació, l’aïllament i la solitud no volguda.

El text aposta per una “una xarxa sanitària, educativa i cultural que ens permeti enriquir i participar en tots els esdeveniments, tant de caràcter institucional com ciutadà; que ens impliqui i garanteixi els elements socials adequats per evitar, tant la solitud no volguda com la marginació de la persona gran”.

El Consell afirma que el col·lectiu de la gent gran està pagant les conseqüències de la crisi econòmica i social i creu que això pot reduir el seu “poder adquisitiu i nivell participatiu com una manca més que incideix a agreujar el maltractament envers la nostra condició de gent gran”.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.