Rubí tindrà una ordenança per regular el soroll i les vibracions

La nova normativa, oberta a consulta pública fins al 7 de març, també preveu limitar l’ús de petards

El soroll i la contaminació acústica són factors que afecten directament la salut i la qualitat de vida de persones i animals. Hi ha una legislació estatal i autonòmica sobre el soroll, però resulta insuficient en la seva aplicació en l’àmbit local. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Rubí vol impulsar una normativa local que reguli el soroll i les vibracions a la ciutat.

D’aquesta manera, quedaran sotmesos a l’ordenança qualsevol instal·lació, maquinària, projecte de construcció, relacions de veïnat, comportament ciutadà o activitat pública o privada, d’acord amb el que estableixi la norma, que pugui provocar soroll o vibracions.

L’ordenança també preveu incloure les qüestions contemplades a la moció per regular l’ús de pirotècnia aprovada per tots els partits en el ple municipal de juny de 2020, a proposta d’En Comú Podem i el PSC, i que també rebia el suport d’entitats animalistes.

Més info: El ple municipal aprova una moció per regular l’ús de petards

Durant el ple municipal, el regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Andrés Medrano, recordava que “no es tracta de prohibir però si establir limitacions, i facilitar que qui no pugui evitar-ho marxi tenint coneixement quan es llençaran petards (...) És compatible la pirotècnia de baix impacte sonor i el control en el temps i en l’espai”.

A més, des de l’Ajuntament anuncien que la nova ordenança es complementarà amb alternatives no regulatòries, com ara campanyes informatives i de sensibilització ambiental o actuacions per part de les agents pel civisme i el servei de mediació.

Consulta pública per saber l’opinió de la ciutadania

L’Ajuntament ha habilitat una consulta pública prèvia a través de la plataforma Participa Rubí perquè els veïns i les entitats afectades per la norma puguin aportar les seves opinions, necessitats i propostes relacionades amb la contaminació acústica a la ciutat fins al 7 de març

Fins ara, les peticions són variades i estan relacionades amb les molèsties que genera la recollida de les escombraries a la nit en contenidors molt a prop d’edificis de veïns, així com també del soroll del trànsit a la C-1413, el clàxon persistent del butaner a Can Fatjó, els altaveus col·locats als carrers del centre per Nadal, o els petards que es llencen durant les revetlles prop del nucli urbà, entre altres.

1.865 queixes per soroll en tres anys de mitjana

Segons el consistori, a Rubí es recullen cinc tipus de queixes per soroll: els derivats d’activitats i actes, aquells produïts per animals, entre veïns, a la via pública i altres tipus de sorolls.

Durant els darrers tres anys, s’ha registrat una mitjana de 1.865 queixes per soroll, de les quals només el 6% han acabat en denúncia. Això s’explica perquè resulta difícil constatar les infraccions per soroll (per exemple, perquè no es localitza la font) però també perquè falten els instruments reguladors municipals necessaris.

"El soroll és un factor de qualitat ambiental crític a les ciutats. És per això que a Rubí ens dotarem d’un instrument específic pel seu control i regulació", ha dit el regidor de Medi Ambient.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.