El ple municipal aprova una moció per regular l’ús de petards

Crítiques de l’oposició per considerar-ho una mesura oportunista

Aquest dijous s’ha celebrat de forma telemàtica el ple municipal del mes de juny de Rubí i una de les mocions més significatives, donat que aquest dimarts es va celebrar la revetlla de Sant Joan i el pròxim dilluns, amb motiu de la festivitat de Sant Pere, hi ha previst un mini piromusical, és la moció presentada per En Comú Podem i el PSC, sobre l’ús de petards durant les celebracions populars a Rubí.

Andrés Medrano, regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, ha recordat que “hi ha gent que té por a què arribi Sant Joan (...) hem de ser sensibles, llençar petards és divertit per a moltes persones però també suposa patiment per a altres. No estem parlant de prohibicions però sí de límits”. En aquest sentit, Medrano ha explicat que “la pirotècnica fa patir als animals i a les seves famílies humanes i aquesta moció pretén limiti els petards a certs llocs i hores”.

“No es tracta de prohibir però si establir limitacions, i facilitar que qui no pugui evitar-ho marxi tenint coneixement quan es llençaran petards. Parlarem amb tothom, colles de diables, entitats, institucions i qui en faci us. És compatible la pirotècnia de baix impacte sonor i el control en el temps i en l’espai”.  Medrano ha recordat que uns dels més afectats pels petards són els animals, sobretot gats, gossos i aus, ja que els hi provoca por, taquicàrdia, i fins i tot, la mort. També afecta a persones amb trastorn de l’espectre autista i afectades per malalties de salut mental, provocant estrès, nervis i ansietat en moltes d’elles.

Betlem Cañizar, portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), s’ha mostrat d’acord amb la moció, tot i que “ens genera dubtes perquè no veiem clar el debat just dos dies després de Sant Joan quan tenim els ànims calents i se senten encara petards sense cap intervenció municipal. És una moció oportunista perquè l’Ajuntament ja sabia de fa molt de temps que venia Sant Joan i sabem que és un tema sensible. El dilluns hi haurà un piromusical i no sabem si realment es faran servir petards de baix impacte sonor”.

Cañizar també ha explicat que caldria no vendre petards “que són com bombes però això ja no és competència del consistori i la Policia local no dona a l’abast per controlar horaris i llocs. Estem a favor de la moció però s’ha de veure com es pot fer efectiva de debò” i ha demanat informar a les colles de diables abans de la seva redacció.

Toni García, al capdavant de Veïns per Rubí (VR), també ho ha considerat “totalment oportunista i saben que tenen majoria absoluta per tirar endavant qualsevol regulació. El que han de fer és portar una ordenança reguladora de l’ús de pirotècnia. Han tingut temps per portar al ple una ordenança i no una moció a cop d’alguns grups de Facebook. També hem de combatre alguns sorolls com el de trànsit, espectacles musicals promoguts per l’Ajuntament que provoquen sorolls a les persones que viuen al voltant...necessitem en definitiva una ordenança municipal contra la contaminació acústica”, ha exposat.

En la mateixa línia s’ha mostrat Roberto Martín, portaveu de Ciutadans. “És indecent el soroll que alguns petards causen en cases, persones, animals i malalts. A Sant Joan, alguns barris i urbanitzacions de la nostra ciutat es converteixen en un autèntic despropòsit però podrien haver presentat una proposta d’ordenança municipal que reguli els sorolls a la ciutat” i ha assegurat que el problema també radica en què la Policia local no té prous efectius per fer complir les ordenances.  

Xavier Cots, regidor d’Esquerra Rubí, també ha exposat que “no ens queda clar què es vol regular, se li ha donar una volta i empatitzem amb la problemàtica que genera però s’hauria d’introduir un punt per protegir les activitats de les colles de diables (...) que són les més preocupades per aquest tema”.

El regidor de Medi Ambient ha replicat que calia posar aquest problema sobre la taula i que la moció és l’inici per crear una ordenança “d’aquí un any” que limiti l’ús de la pirotècnia.

Després de les intervencions dels regidors dels diferents grups municipals, Andrés Medrano ha proposat completar la moció introduint un punt per al diàleg amb les colles i entitats de cultura popular que fan ús de la pirotècnia per no qüestionar l’ús de la mateixa. La moció, amb l’esmena inclosa de les colles, ha comptat amb els vots favorables de l’equip de govern i la resta de forces municipals.

Aparcament del carrer Edison

Un altre punt que ha generat debat ha estat l’extinció de la concessió de titularitat a l’empresa Par-mer, que va fer fallida, de l’aparcament situat al carrer Edison.

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha mostrat la seva preocupació pels usuaris que feien servir el pàrquing situat al costat del Duet Sports, actualment en desús. “Ens preocupa els temps que passarà un equipament tancat sense l’ús dels veïns i que l’Ajuntament acabi pagant una indemnització desproporcionada al BBVA”.

Betlem Cañizar, al capdavant de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), ha assegurat que la situació de l’equipament mostra “com l’externalització dels serveis acaba perjudicant tota la ciutadania i una hipoteca d’uns dos milions d’euros aproximadament. Són empreses que l’únic que volen és el seu benefici privat”.

En la mateixa línia, Xavier Corbera, portaveu d’Esquerra Rubí, ha manifestat que la situació “ens ha costat diners que pagarem entre tots i molts mals de caps”.

Rafael Güeto, tercer tinent d’alcaldia, ha assegurat que el consistori “ha mostrat transparència en tot moment” en relació amb aquest assumpte i l’Ajuntament ha seguit els criteris dels serveis jurídics del consistori.  

Finalment, el procediment d’extinció de la titularitat ha tirat endavant amb l’abstenció de l’AUP, Veïns per Rubí, Ciutadans, Esquerra Rubí i els vots favorables de l’equip govern, format per PSC i En Comú Podem.

Adhesió de Rubí al Manifest del Fons Català al desenvolupament

Com assumpte urgent, Pau Navarro, regidor de Solidaritat i Cooperació Internacional, ha presentat l’adhesió de Rubí al Manifest del Fons Català al desenvolupament per finançar accions de solidaritat amb els pobles dels països més desfavorits, que ha comptat amb el consens de totes les forces municipals.

Tot i això, Montse Soler, regidora d’ERC, ha intervingut per manifestar que l’any passat Rubí va viure “un dels episodis més tristos amb una alcaldessa cridant que no s’obriria un centre de menors” i actituds xenòfobes i racistes per una part de la població. Segons Soler, “està molt bé fer aquestes declaracions però s’ha de ser coherent i conseqüent. No sempre s’ha d’adherir a manifestos quan a la pràctica no és així”.

D’altra banda, Betlem Cañizar ha recordat que, durant el confinament, les persones nouvingudes han continuat tenint problemes per empadronar-se i ha demanat coherència al consistori i facilitar el dret a empadronar-se. També ha sol·licitat intervenir al més aviat possible per sensibilitzar al barri de Can Rosés, que finalment no acollirà un centre de menors no acompanyats però sí un equipament per a adolescents embarassades en situació de vulnerabilitat.  

Toni García també ha insistit en què l’any passat “es va donar una imatge que va deixar en molt mal lloc la ciutat i que s’hauria de reparar d’alguna manera”.

Per al·lusions, Navarro ha assegurat que “no només fem declaracions i adhesions,  signem convenis, i això significa treballar”.

Moisés Rodríguez, segon tinent d’alcaldia, ha declarat que “amb orgull vam acompanyar un veïnat amb el convenciment que no s’estaven fent bé les coses”.

Per últim, Ana María Martínez, alcaldessa, també ha intervingut per dir que “una cosa que no necessito de la Monte Soler, que és mestre, són les seves lliçons” i ha afegit que “qui no tingui la situació superada és perquè segurament li interessa”.

Mocions pels afectats per un ERTO i la prohibició del Tribunal Suprem

No ha tirat endavant la moció presentada pel grup municipal d’Esquerra Rubí, en la qual reclamava al govern espanyol el pagament als treballadors afectats per un ERTO, molts dels quals no han cobrat encara la prestació. Han votat en contra l’equip de govern, format pel PSC i En Comú Podem, i a favor l’AUP, VR, ERC i Cs.

En canvi, sí se li ha donat llum verda a la moció presentada també per Esquerra contra la prohibició del Tribunal Suprem d’exhibir banderes no oficials en façanes d’edificis públics, com la bandera LGTBIQ+, el llaç lila, o l’estelada, entre d’altres. La moció ha comptat amb els vots a favor d’ERC, l’AUP, En Comú Podem, l’abstenció de PSC, VR i el vot en contra de Ciutadans.

Tomben la moció per modernitzar els polígons industrials de Rubí

Veïns per Rubí ha presentat una moció per modernitzar els polígons industrials de la ciutat que no ha prosperat ja que ha tingut els vots en contra de l’equip de govern, PSC i En Comú Podem, i els vots a favor de VR, l’AUP, Cs i ERC.

Mocions per a la promoció de les activitats extraescolars i per un pacte pel dret a l’habitage

L’equip de govern i la resta de grups municipals han donat suport conjunt a una moció presentada per l’AUP per a la promoció de les activitats extraescolars durant l’estiu post confinament per combatre la segregació i desigualtat de la infància i de l’adolescència.

Tanmateix, el PSC i En Comú Podem han presentat una moció per a la necessitat d’un pacte d’Estat pel dret de l’habitatge, que ha comptat amb els vots favorables de l’equip de govern, Cs, VR, l’AUP i l’abstenció d’ERC.  

Ànnia García, regidora d’Habitatge, ha recordat que la situació anterior a la crisi provocada per la Covid-19 ja era preocupant i ha reclamat una nova moratòria per a desnonaments i una nova pròrroga automàtica dels contractes de lloguer, de com a mínim 6 mesos, entre altres mesures. “Els ajuntaments no tenim prou eines per revertir aquesta situació”.

Tot i el suport de Veïns per Rubí, Toni García ha volgut deixar constància de les contradiccions del govern municipal per haver construït “només 22 habitatges de protecció social” i també de Podemos, que no ha regulat el preu del lloguer a nivell estatal.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Roberto Martín, portaveu de Ciutadans,  qui ha recordat que el pressupost municipal en habitatge enguany compta amb un milió d’euros menys.

La regidora Montse Soler ha explicat que l’abstenció d’Esquerra Rubí a la moció també és per les contradiccions manifestades i perquè “van tard per aquesta emergència habitacional”.

Moció per augmentar el percentatge del superàvit acumulat dels consistoris

Una altre moció que ha comptat amb el consens de totes les forces municipals ha estat la presentada per Ciutadans, contra la intervenció dels estalvis dels ajuntaments per part del Govern espanyol, i que insta a augmentar el percentatge del superàvit acumulat dels consistoris per poder-lo gastar en mesures enfocades a l'ajuda de l'economia local, tant de les famílies com de les empreses.

Moció per donar major visibilitat al col·lectiu LGTBI+

La Junta de Portaveus ha aprovat per consens la moció presentada per l’AUP per donar major visibilitat al col·lectiu LGTBI+ a la web del consistori i incorporar un telèfon i un correu de contacte per atendre demandes i peticions de la ciutadania de qualsevol edat

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.