Moltes persones i famílies de la ciutat han trobat en entitats com Càritas Rubí una taula de salvació durant la crisi sanitària i socioeconòmica que ha provocat la Covid-19.
La Sagrario Palomino, treballadora social de l’entitat, ens atén per telèfon ja que està confinada de forma preventiva per un cas de coronavirus.
“Des que va començar el confinament van arribar tot de trucades, sobretot persones que treballaven sense contracte, que van ser les primeres que ho van patir, i altres moltes que necessitaven ajuda i no sabien què fer”, ens explica.
Les atencions de Càritas han augmentat un 60% en el primer confinament
La Sagrario destaca que les persones que no tenen documentació i no poden accedir als ajuts públics són les que han tingut més problemes des del principi. “Les atencions de Càritas en tota la diòcesi de Terrassa han augmentat un 60% en el primer confinament” i ha recordat que una de cada quatre llars no té cap font d’ingrés.
Càritas Rubí acull persones nouvingudes, té un menjador social que ofereix àpats però, sobretot, és un espai de caliu per a persones amb pocs recursos. A més, ofereixen reforç a joves estudiants i des del Casalet acompanyen mares joves i primerenques.
Tot i que la pandèmia ha obligat a fer moltes de les accions de forma telefònica, des de l'entitat no han parat ni un segon. A causa del primer estat d’alarma, el menjador social de Càritas Rubí oferia l'espai que es permetia per llei a les persones que no tenien un lloc on fer-ho o a on escalfar-ho, i la resta de persones ho anaven a buscar a l’entitat, per així també “tenir un moment de comunicació”.
En aquest sentit, la Sagrario apunta que “te n’adones que les persones no només vénen a recollir el menjar”, i destaca el vincle que s’estableix amb els voluntaris i l’espai de socialització que suposa el menjador de l’entitat.
Assegura que passa el mateix amb el Casalet de mares joves. “Al final és la base de tots els projectes de Càritas, crear un vincle i establir una xarxa amb altres persones”.
“Moltes persones era la primera vegada que es posaven en contacte amb nosaltres”
Respecte al perfil de persones que sol·liciten ajuda a l’entitat, la Sagrario explica que ”hi ha hagut moltes persones que era la primera vegada que es posaven en contacte amb nosaltres” i que, sovint, el que més necessitaven era “orientació i saber on poder demanar ajuda perquè no s’havien trobat mai en una situació així”.
Un servei de dutxa quan les fonts i els gimnasos estaven tancats
Càritas Rubí també compta amb un servei de dutxa que ha estat essencial durant el temps de confinament per a persones que no tenien aigua. De fet, la Sagrario recorda que algunes persones usuàries del menjador social la van utilitzar, ja que durant el confinament van tancar fonts i gimnasos, i tampoc estava permès anar a casa d’algú altre a fer-ho. “En algun cas, inclús alguna família va venir a recollir aigua”. La Sagrario considera que és un servei bàsic i que “municipalment es necessita”.
Una xarxa solidària amb altres entitats rubinenques
Entitats com Càritas se sostenen gràcies a l’acció dels voluntaris i les donacions de particulars i empreses. “Les persones grans que no han pogut venir als projectes que estaven implicats ho han sentit moltíssim”, comenta, tot i que s’han presentat nous voluntaris i han sorgit noves empreses que han volgut aportar el seu granet de sorra, “a banda de les que sempre ens ajuden”.
A més, la Sagrario assegura que la col·laboració i ajuda d’altres entitats rubinenques com Rubí Acull, El CRAC o l’ASAV, ha estat constant durant el temps de pandèmia, tant per proveir de productes bàsics com d’ajuts econòmics per solucionar problemes de lloguer i “evitar que la gent es quedés al carrer”.
Targetes moneder per poder comprar productes frescos
“La situació està sent encara molt complicada”, assegura la Sagrario, i explica que un dels projectes que estan intentant tirar endavant és el de les targetes moneder perquè les persones en situació de vulnerabilitat puguin comprar en comerços de la ciutat i gestionar les seves necessitats bàsiques.
Tal com explica la Sagrario, aquest projecte afavoriria que persones sense recursos poguessin accedir als productes frescos, ja que els lots d’aliments que s'entreguen no en tenen per ser peribles.
Donacions per seguir ajudant als més necessitats
La Sagrario recorda que gràcies als voluntaris i a les donacions de particulars i empreses, Càritas pot seguir ajudant a persones que es troben en una situació de vulnerabilitat.
A la web de l’entitat es mostren les diverses maneres de col·laborar i ser solidaris.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.