Salut alerta que el ritme d’ingressats a les UCI no es podrà mantenir

Durant els pròxims dies es veurà si el virus s'ha expandit després de les trobades de Setmana Santa

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que cal esperar per valorar la situació epidemiològica i l’efecte real que la Setmana Santa ha tingut en la pandèmia. “Les dades que tenim són de difícil interpretació, però no van bé i no ho veurem clarament fins als dies vinents si estem tenint un infradiagnòstic”, ha dit el secretari. 

Argimon ha explicat que els dies de vacances s’han comportat com una setmana de dissabtes i diumenges. S’han detectat “molts menys casos perquè menys gent ha anat als serveis sanitaris i, per tant, s’han diagnosticat menys persones”. Aquest fet es veu reflectit en el nombre de tests d’antígens realitzats, xifra que en els darrers dies ha experimentat un descens accentuat. “Només ahir potser vam detectar més de 300 casos menys, els quals poden haver fet una reunió d’amics o un dinar familiar i, per tant, contagiar a gent del seu entorn”. 

Respecte a la pressió assistencial als hospitals, Argimon ha alertat que "fa més de 10 dies que les xifres d’ocupació de llits crítics no paren d’augmentar i aquest ritme no el podrem sostenir”. El 26 de març va ser l’últim dia en què es va registrar un descens per sota dels 400 ingressats a les unitats de cures intensives, amb 392. A data d’avui, en són 445.

 

Pel que fa a les dades de cobertura en grups en què s’ha iniciat la vacunació, la vacunació de persones amb grans dependències i majors de 80 anys a Catalunya ja té una cobertura per sobre del 65% i que la xifra de segones dosis ja s’està apropant molt a la de les primeres dosis.

La vacunació evita la gravetat del coronavirus

Sobre els casos de contagis en persones vacunades, des de l'inici de l'any, hi ha hagut 173.542 casos, dels quals 5.880 han aparegut en persones vacunades. Segons un estudi comparatiu dut a terme pel Sistema d'Informació dels Serveis d'Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) entre persones amb vacunades i no vacunades en l’àmbit hospitalari també es confirma que, “les dades mostren que la vacunació evita casos, però també la gravetat d’aquests”.                                  

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.