Salut anuncia cribratges massius a zones amb alta incidència com Rubí

Està previst que ho realitzi Banc de Sang i Teixits amb el seu personal

El Departament de Salut ha anunciat aquest divendres una estratègia de cribratge massiu per detectar la Covid-19. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que la intenció és "anar a buscar el virus" amb cribratges comunitaris, intensius, en zones d'alta incidència però també en llocs estratègics amb unitats mòbils i temporals.

En aquest sentit, una de les primeres poblacions on es farà aquest cribratge serà a zones amb alta incidència, com Rubí i Terrassa. Està previst que ho realitzi Banc de Sang i Teixits amb el seu personal, segons ha avançat Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública de Catalunya. Les proves que es faran en les dues ciutats vallesanes seran PCR amb frotis nasal.

Una de les novetats de les proves en zones amb alta incidència del virus és que s'incorporaran unitats mòbils en llocs estratègics amb la idea que es puguin desplaçar de forma àgil pel territori quan convingui.

Les farmàcies començaran a realitzar PCR d'automostra en un mes

Tanmateix, Vergés també ha manifestat que a les farmàcies es realitzaran PCR d'automostra, en un sistema que s'inspira en el cribratge de càncer de còlon i per tant amb prèvia invitació. El cribratge amb la participació de les farmàcies començarà d'aquí a un mes aproximadament. Es dirigirà a totes les persones majors de 18 anys, tot i que es començarà amb els majors de 50 anys. Aquest cribratge replica el mecanisme que ja es fa servir en el programa de detecció precoç del càncer de còlon, que consisteix a recollir i retornar un potet a la farmàcia després d'haver rebut una invitació a participar-hi.

En aquest cas, cada persona recollirà un kit per a l'automostra, que serà de frotis nasal; és a dir, el que haurà de fer és introduir-se el bastonet a dins del nas uns 2 centímetres i fer-lo girar. El doctor Argimon ha subratllat que, a diferència de la mostra nasofaríngia, aquest no és un procediment invasiu i cadascú se'l pot fer. "És molt més invasiu furgar-se el nas", fins i tot ha dit per deixar-ho clar. Després, es portarà la mostra a la farmàcia, que l'enviarà al laboratori perquè l'analitzi. S'informarà la persona del resultat, que quedarà registrat al sistema i que també es podrà consultar a 'La meva Salut'.

Tanmateix, la consellera ha assegurat que s'incorporaran 500 rastrejadors més (arribant als 3.000) i també hi haurà cribratges a col·lectius vulnerables, com ara a les residències, i en entorns específics, com ara el laboral, a través de les entitats esportives i també al món sanitari.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.