El Síndic investiga les afectacions del tancament progressiu d'oficines bancàries

El 12% de la població té problemes d'accessibilitat als serveis de bancs o caixes

El Síndic investiga d'ofici les afectacions que pot tenir en la població vulnerable el tancament progressiu d'oficines bancàries d'atenció presencial. Així, sosté que entorn del 12% de la ciutadania té problemes d'accessibilitat als serveis bancaris, per la llunyania física de les oficines, els horaris d'atenció al client, la incomprensió dels serveis que ofereixen o, fins i tot, la falta de mitjans de transport. 

Rubí també és un exemple més de la reducció progressiva d’oferta bancària. Actualment a la ciutat hi ha 18 oficines bancàries, segons ha pogut comptabilitzar el TOT Rubí, i la xifra podria continuar caient. Fa tres anys hi havia 24 oficines i fa 13 anys n’hi havia una seixantena.

Més info: Rubí perd el 60% de les oficines bancàries que tenia ara fa deu anys

En aquest sentit, el Síndic recorda que els serveis bancaris són un servei d'interès general i, per tant, les administracions públiques resten subjectes a les obligacions específiques de servei públic i cal que garanteixin l'accés a totes les persones, amb un mínim de qualitat i amb un preu assequible.

També subratlla que la Llei del Síndic l'habilita per supervisar l'activitat de les empreses privades que gestionen o portin a terme serveis públics i, en conseqüència, pot supervisar l'activitat bancària en casos considerats essencials, com és el cas de l'atenció a les persones vulnerables per dificultats d'accés.

Per tot plegat, a principis de desembre de 2021, el Síndic va obrir una actuació d'ofici per conèixer els motius que han portat diferents entitats bancàries a reduir de forma progressiva la seva xarxa d'atenció presencial, i les incidències negatives que provoca aquesta situació a gran part de persones vulnerables, especialment a la gent gran o que viu a les zones rurals.

En concret, s'ha adreçat al Banc d'España, com a ens regulador, i a les quatre principals entitats bancàries que operen a Catalunya (Banc Sabadell, Banc Santander, Banc Bilbao Vizcaya Argentaria i Caixabank), per conèixer, entre altres qüestions, la regulació sobre l'obertura i el tancament de sucursals d'entitats bancàries, quantes sucursals han estat suprimides durant els anys 2020 i 2021, la substitució de les oficines físiques per oficines mòbils o personal de suport, i sobre el mitjà de pagament més comú a l'Estat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació