Yolanda Andújar: "És dur però cal ser optimista"

Entrevista a la Yolanda Andújar, una rubinenca que ha superat dues vegades un càncer de mama

“Arrasó con todo y me dejó desnuda frente al mar”. És una frase extreta de la cançó de Rozalén i Estopa, i és com la Yolanda Andújar García es va sentir quan es va assabentar que patia càncer de mama.

Així ens ho explica aquesta rubinenca de 45 anys, que va descobrir el primer dels tumors en el 2017, després d’una revisió per un trastorn hormonal. “Encara era jove perquè se’m retirés la menstruació i a l’exploració va aparèixer un gangli sentinella inflamat, donant l’alarma que tenia un tumor a la mama dreta. En aquell moment es va parar tot”.

La Yolanda explica el xoc emocional que li va causar la notícia. “Mai vaig pensar que m’anava a morir però tinc un nen petit i sí que pensava en ell i  en el que passaria a partir d’aquell moment, amb por als tractaments...”.

En el seu cas va ser necessari la cirurgia tot i que la Yolanda recorda que el tractament del càncer en cada persona és diferent i depèn del criteri mèdic. “En el meu cas van haver de fer primer quimio per reduir, després operar i fer radioteràpia”. Aquesta veïna de Rubí relata que la quimioteràpia la va tolerar bastant bé, “a excepció que et cau el cabell (...) però dins de tot em trobava bastant bé”.

Reconeix que el procés va ser “un cop dur” i que hi ha dies bons i altres dolents. “El ginecòleg ja em va dir que era com una espècie de dol que havia de passar, perquè et trenques”.

A nivell familiar, la Yolanda explica que també van haver de gestionar-ho entre tots, referint-se a la seva mare, el seu marit i el seu fill. “Per poder-li explicar a un nen és bastant complicat però ens sorprendríem del que són capaços d’arribar a entendre”. Explica que la va ajudar molt la psicooncòloga i els contes que li va recomanar per explicar a un infant el procés de la malaltia i els tractaments que havia de seguir per poder-se curar. “El nen ho va entendre de seguida tot i que era molt petit (...) Li explicava que a la mare li caurien els cabells però que podria sortir i portar-lo a l’escola com sempre”.

Un cop superat el primer càncer, entre els mesos de juny i juliol de 2019, la Yolanda explica que “notava que la mama estava rara i una mica més dura”. Després de la corresponent revisió i una biòpsia, els metges van decidir tornar a operar-la, ja que algunes cèl·lules fibroses s’havien tornat cancerígenes. Ho van fer just una setmana abans del confinament. “Era una altra vegada que havia de passar pel mateix procés però ja sabia el que és. Tot i això vaig demanar un estudi genètic perquè en menys de tres anys se’m va reproduir el càncer en la mateixa mama i clar, havia de mirar si d’aquí a 10 anys em podria tornar a passar. En principi no tinc antecedents familiars i no estic dins del percentatge de persones que en un moment donat li pot tornar a aparèixer perquè llavors seria una doble mastectomia la que m’haurien de fer”.

La reconstrucció del pit és un aspecte molt important per al benestar emocional i l’autoestima de moltes dones que s’enfronten a un càncer de mama. La primera vegada a la Yolanda no li van haver d’extirpar la mama però en el segon cop sí. Ara està esperant a la reconstrucció, un cop la pell es recuperi de la radioteràpia, ja que està més sensible i no és tan elàstica com abans del tractament. Explica que probablement en un any o any i mig li podran fer la reconstrucció del pit, temps durant el qual aprofitarà per baixar a un pes més equilibrat. 

Actualment, la Yolanda acaba de sortir del segon càncer i ha seguit el tractament oncològic durant el temps de la primera onada de la pandèmia amb normalitat. Reconeix que al principi va estar “enfadada amb el món sencer” i gestionar-ho no és fàcil. Compta amb el suport del servei de psicooncologia i s’ajuda de teràpies naturals per a la part més emocional, com les flors de Bach o l’homeopatia, ja que ha patit alguna crisi d’ansietat, sempre com a complement dels tractaments convencionals. A més, està realitzant sessions d’immunoteràpia a través d’un Port-a-Cath perquè no hi hagi risc de metàstasi, i també fa dieta i exercici.

Quan li preguntem què pot dir a totes les dones que estan passant per una situació com la d’ella, la Yolanda diu que “tot i que la paraula càncer encara ens queda molt gran ara hi ha unes classes de quimioteràpia molt personalitzades i a qui li toqui, perquè hi ha un percentatge petit però també hi ha homes que tenen càncer de mama, que sàpiga que se surt. Hem de ser optimistes, estem en mans dels metges, són professionals i fan tot el que poden. Jo personalment estic molt contenta amb el servei de l’Hospital de Terrassa i el seu tracte. Que es té por? I tant. És dur però cal ser optimista i el primer és assumir-ho. El següent és tirar cap endavant i fer tot el que s’hagi de fer”.

La Yolanda no s'oblida de dir que aquesta malaltia li ha ensenyat a valorar molt més les coses senzilles de la vida.

La detecció precoç del càncer de mama és vital per determinar la seva evolució

La Yolanda també és voluntària de la Fundació Oncolliga, una entitat que ofereix suport psicològic als pacients diagnosticats de càncer, als seus familiars i cuidadors. També ofereix orientació i suport social i organitza tallers terapèutics a diferents ciutats, entre elles Rubí.

Des de la fundació recorden que la implementació de programes de detecció precoç, juntament amb els avenços diagnòstics i terapèutics, s’han traduït en un increment de la supervivència (que se situa en el 89,2% 5 anys després del diagnòstic). La supervivència dels homes amb càncer de mama és similar a la supervivència de les dones amb aquest tipus de càncer.

La Claudia Ramírez i la Yolanda Andújar amb una altra voluntària de l'Oncolliga a Rubí, a l'inici de la campanya a "Sigues una mà amiga", a les farmàcies de la ciutat. FOTO: Cedida

  

A Rubí, fins a 13 farmàcies s’han sumat a la campanya solidària “Sigues una mà amiga” de la Fundació Oncolliga per a la difusió i prevenció del càncer de mama, així com per a la recaptació de fons per ajudar a familiars i pacients oncològics amb la venda de les polseres solidàries per dos euros.

Les farmàcies de la ciutat que participen en la campanya que durarà fins al 25 d’octubre són: Jorge Alberto Grimau Cendra, Marta Lozano Caballero, Gloria Orenga Castells, Antoni Montserrat Olivella, Esther Oriol Rocafiguera, Anna Mas Capdet, Anna Xapelli Mias, Elisabet March Vila, Ma. Roser Moscardo Martinez, Montserrat Condal Elies, Glòria Piera Serra, Montserrat Sansi Ponsico, Anna Cuyas Artigues.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.