Rubí crida contra la violència masclista

Rubí ha commemorat el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones amb la lectura d’un manifest reivindicatiu i una manifestació de més d’un centenar de persones

Aquest dilluns, 25 de novembre, s’ha commemorat a Rubí el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència masclista amb la lectura d’un manifest reivindicatiu a la plaça Dr. Guardiet a càrrec de 7 dones procedents de diferents col·lectius, i amb una manifestació que ha reunit més d’un centenar de persones pels carrers del centre de la ciutat.

L’alcaldessa de la ciutat, Ana María Martínez, ha fet un breu parlament en el que ha assegurat que "si teixim una xarxa de dones que s'ajuden, que s'escolten i s'impulsen les unes a les altres, tindrem un món més igualitari. D'això..., de ser amigues, companyes i còmplices, en diem sororitat i és imprescindible per canviar el sistema patriarcal i masclista que planta la llavor de la violència envers les dones".

La Chaima, Siham, Eva, Elvira, Neus, Roser i Puri també s’han alternat per llegir un text de denúncia de l’estructura patriarcal, i la Chaima ha compartit un intens poema sota el títol "Me niego a perder los sueños".

La Chaima Farzouz ha llegit el poema reivindicatiu: "Me niego a perder los sueños". FOTO: Redacció

Tanmateix, el grup municipal En Comú Podem ha organitzat un recorregut guiat a la plaça Catalunya, on assenyalaven diversos exemples de micro masclismes que convidaven a reflexionar per no ser-ne còmplice de la violència masclista.

Passades les 19:30 h, una manifestació que reunia prop de 150 persones arrencava de l’edifici de Rubí Forma per recórrer els carrers del centre de la ciutat i arribar fins a la plaça Dr. Guardiet, on han fet una escenificació de la violència masclista amb el testimoni de dones maltractades psicològicament, assassinades, abusades o violades. Durant el camí s’han fet diverses parades i proclames sota el lema ‘contra la violència estatal, feminisme radical’, o ‘ni víctimes, ni passives, dones combatives’.

Més d'un centenar de persones s'han manifestat pels carrers de Rubí contra la violència masclista. FOTO: Redacció

Dones espanyoles i de poc més de 40 anys



El perfil de persona atesa aquest 2019 pel Servei d'Atenció i Informació a la Dona (SIAD) de l'Ajuntament de Rubí per violència masclista és d'una dona soltera, de nacionalitat espanyola, de poc més de 40 anys, econòmicament independent i que s'acosta al SIAD per decisió pròpia.

El Servei d'Igualtat ha fet més d'un miler d'actuacions en el que portem d'any: ha atès 339 dones i manté oberts 95 expedients. La majoria de dones ateses aquest any han patit violència psicològica.

La majoria de dones que s'han acostat al servei (41%) tenen entre 30 i 44 anys. Les dones entre 45 i 64 anys representen el 33% dels casos. Per situació econòmica, la majoria de dones són econòmicament independents, un 29,5%. Pel que fa al model de famílies que representen, la majoria de les dones ateses (18%) tenen famílies monoparentals i el 15,7% conviuen en parella i tenen fills. Prop del 60% són de nacionalitat espanyola. El 45% de les dones arriben al servei per decisió pròpia, un 10,5% a través de la policia, un 6% a través de Serveis Socials, un 4% des dels Centres d'Atenció Primària i un 3% des del Centre d'Adults de Salut Mental.

En Comú Podem ha organitzat un recorregut per micro masclismes a la plaça Catalunya de Rubí. FOTO: Redacció

Aquesta darrera setmana, l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha publicat un informe sobre violència de gènere que recull algunes dades molt significatives. Per començar, que des de l'any 2018, dues dones van ser assassinades a la comarca, víctimes de violència de gènere. Durant el 2019, fins el tercer trimestre, hi ha hagut dues víctimes mortals. Cal tenir en compte que les xifres oficials no comptabilitzen altres tipus de feminicidis, com ara el de dones sense relació amb l’agressor o amb una relació efímera, ja que la Llei estatal només contempla la violència de gènere en l’àmbit de les relacions de parella o exparella.

Al Vallès Occidental s’han atès a 3,4 dones per violència masclista per cada 1.000 dones, xifra superior a la registrada durant el 2017 (2,8). La ràtio comarcal se situa per sobre de la catalana (2,7), que també ha augmentat respecte l’any anterior, tot i que amb menys intensitat que a la comarca.

Més informació