Les universitats comencen el curs amb un model híbrid i prioritzant les classes presencials

La presencialitat depèn del nombre d'alumnes, la disponibilitat d'espais i varia segons centres i assignatures

Les universitats catalanes comencen progressivament aquests dies les classes i ho fan potenciant majoritàriament la presencialitat entre els alumnes de primer curs. Seguint les recomanacions, el model híbrid que combina formació telemàtica i a l'aula s'ha imposat aquest primer semestre per l'actual situació de pandèmia.

L'objectiu majoritari de les universitats catalanes és que els alumnes de primer curs puguin tenir més contacte presencial per fer una bona adaptació i en la resta de casos aquesta presencialitat variaria segons els centres o facultats, les assignatures o els horaris. D'altra banda, totes han reforçar les eines telemàtiques per garantir el seguiment de la formació des de casa quan sigui necessari.

A la UAB, i a l'espera de xifres finals, una mica més del 50% dels alumnes podran seguir les classes de manera presencial aquest primer semestre, tot i que això depèn molt del curs i del centre, segons han explicat fonts de l'Autònoma a l'ACN. En el seu cas, la priorització d'aquesta presencialitat no és només per als alumnes de primer curs sinó també per als que cursen el seu darrer any universitari.

Hi ha facultats on es faran setmanes alternes presencials, en d'altres el segon i el tercer curs són pràcticament en línia i en altres casos la presencialitat depèn de les assignatures. Així, aquesta és més notòria si hi ha pràctiques, laboratoris o algun tipus de seminari.

En el cas de la UPF, també es potenciarà que el primer curs tingui més contacte presencial. En línies generals però l'organització del curs s'ha fet al voltant d'un model híbrid que combinarà classes presencials en grups petits i espais grans i classes en línia, amb interacció entre professors i estudiants.

Les assignatures que es cursin de manera presencial es faran en espais que garanteixen "totes les mesures de seguretat". En primer lloc, s'aplicarà l'aforament permès seguint les recomanacions sanitàries segons l'espai disponible i també s'hauran de seguir les mesures sanitàries obligatòries en cada moment. És per això que la Pompeu preveu que el rentat de mans, la distància de seguretat i l'ús de mascareta siguin "segurament habituals al llarg de tot el curs".

En cas que calgui un confinament forçós, la UPF preveu que totes les assignatures presencials de grau i de màster puguin passar a impartir-se completament en línia en un termini "no superior a tres dies" des del moment en que se suspengui la formació presencial. També s'actuarà així quan s'hagi de confinar preventivament tot un grup-classe.

En el cas de la Universitat Politècnica de Catalunya, la presencialitat es mantindrà per a activitats pràctiques, tallers i laboratoris i els grups de primer curs tindran la "màxima presencialitat que sigui possible". Aquesta presencialitat es prioritzarà encara més en el primer curs en el cas d'assignatures pràctiques o en matèries que s'hagin d'impartit en laboratoris.

A més, la UPC oferirà mentories i diferents eines docents per acompanyar els alumnes en el pas de la secundària a la universitat. Per a la resta de cursos, el format presencial o telemàtic depèn de l'escola o facultat, així com de l'assignatura.

Quan aquestes classes siguin presencials, la Politècnica ha demanat al professorat que eviti circular per l'espai de l'aula mentre imparteix la classe i que sempre mantingui una distància mínima de dos metres amb la primera fila d'estudiants. Als estudiants se'ls recomana ocupar seients fixes durant tot el quadrimestre.

Per últim, la naturalesa dels estudis, el tipus d'assignatura i la disponibilitat d'aules en cada edifici marcaran el grau de presencialitat a la UB. També en aquest cas, s'intensificarà la presencialitat per als estudiants de primer curs. Aquestes classes presencials es faran en grups petits, garantint els 2,5 m2 de seguretat individual per alumne i en alguns casos la presencialitat serà rotatòria.

La UB ha adaptat tots els espais disponibles per tal que les classes que siguin presencial permetin complir totes les mesures de seguretat, així com també perquè es pugui fer l'enregistrament o la retransmissió de les mateixes per aquells que segueixen la formació a distància. També ha fet una inversió per garantir la connectivitat i la disponibilitat de dispositius per aquells alumnes amb dificultats econòmiques.

A la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) la formació telemàtica és intrínseca al seu model ja que és una universitat en línia. Tot i això, s'han mantingut les mesures preses el curs passat en que ja es van adaptar les activitats que requerien algun tipus de presencialitat. En aquest sentit, les proves d'avaluació final i la defensa dels treballs finals de grau i màster es continuaran fent de manera virtual. Les pràctiques externes s'assignaran prioritàriament a centres en què es pugui fer teletreball.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.