Nous tallers de reciclatge aprofitant residus i productes naturals

Propostes per aprendre a fer compostatge cassolà o convertir uns texans vells en un necesser

La nova programació del servei educatiu de residus de l’Ajuntament inclou diverses propostes per aprendre a aprofitar els recursos i a prevenir la generació de residus. 

El 7 d’octubre, a les 18 h en un espai encara per concretar, tindrà lloc l’ecotaller de creació de bioplàstics (plàstics derivats de productes vegetals, com ara l'oli de soja, el blat de moro o la fècula de patata, a diferència dels plàstics convencionals, que deriven del petroli).

Durant el  taller es treballaran els bioplàstics a través de la cuina, com a eina que explora els materials permetent el canvi, la transició, la barreja i la deformació. A més, s'usaran restes orgàniques coma  matèria primera per afegir a la barreja i obtenir receptes pròpies i per a la creació de nous materials.

Al novembre, i coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, s’han programat tres Ecotallers.

D’una banda, un taller de transformació de texans, que es durà a terme el 25 de novembre, a les 18 h a l’auditori de la biblioteca municipal.

Anualment descartem tones de roba ja produïda, que es podrien aprofitar i reutilitzar. En aquesta sessió, les persones participants transformaran texans vells en un petit necesser. El taller té com a objectiu sensibilitzar de manera pràctica per reduir els residus tèxtils, ja que tenen un impacte ambiental molt gran i molt desconegut. Hi podran participar persones sense experiència en costura.

El 26 de novembre, a les 18 h en un espai encara a concretar, es realitzarà un taller de compostatge casolà per aprendre a fer adob per a l’hort o el jardí de casa. Els assistents podran adquirir un compostador per només 20 euros, fins a esgotar les existències.

I el 27 de novembre, a les 11.30 h en un espai a concretar, es desenvoluparà un taller teòrico-pràctic per aprendre a fer compost amb un vermicompostador. El vermicompostatge és la tècnica d'elaboració de fertilitzant orgànic aprofitant la voracitat de cucs de terra amb les restes orgàniques. El resultat és un adob, ric en nutrients, que s'usa com fertilitzant del sòl, anomenat vermicompost. Aquelles que vulguin començar a practicar aquesta tècnica, es podran endur una petita població de cucs de terra per iniciar el projecte.

Per últim, el 2 de desembre, a les 18 h a l’auditori de la biblioteca municipal, s’ha programat un taller de sashiko, un tipus de brodat o costura tradicional japonesa que s’utilitza pel reforç decoratiu i/o funcional de teles i peces de roba de vestir. D’aquesta manera, els participants aprendran noves tècniques creatives per treure el màxim profit de les seves peces de vestir.

Les inscripcions per a participar als diferents ecotallers s’aniran obrint progressivament a l’apartat web www.rubi.cat/ecotallers.

El taller de tints naturals del 20 de setembre, ja té les places exhaurides

EcoTallers (virtuals) disponibles

 Com cosir els baixos d'un pantaló. 

Has d'arreglar roba que t'han donat per reutilitzar i no saps per on començar? Aquí et donem alguna pista per arreglar uns texans (aquesta mateixa tècnica la podràs aplicar a qualsevol pantaló). 

 Cicle de videotutorials de mascaretes higièniques reutilitzables. 

Juanaipunt, Go Rita i Inestyle t'ensenyen a cosir diferents models de mascaretes reutilitzables per prevenir el que s'està convertint en un dels residus més importants de l'actualitat: les mascaretes quirúrgiques.

 Videoreceptes de recapte.

Per aprofitar les restes de menjar i prevenir el malbaratament alimentari a càrrec de La Popular, L'Artesana, Umami i La Cassola.

 Vins ecològics: alta qualitat i respecte pel medi ambient. 

Fem una primera incursió a l'enologia ecològica de la mà de les Bodegas Rosàs.

 Manteniment de bicicletes. 

Aprèn a fer el manteniment bàsic de la teva bicicleta amb un senzill tutorial.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.