1978: manifestació pel cas Scala

Per l'incendi de la sala de festes barcelonina Scala foren acusats diversos membres de la CNT, entre ells els cinc joves rubinencs

La fotografia d'aquesta setmana està extreta de la publicació local El Bullidor i fou publicada al Butlletí núm. 66 (juny de 2016) del GCMR i el CER, dins un article de l'historiador local Jaume Parras.

Es tracta de la capçalera de la manifestació que es va organitzar el 4 de març de 1978 als carrers de Rubí per demanar l'aclariment del cas Scala, que comportà l'empresonament dels rubinencs Lluís Muñoz i Maite Fabrés. Altres tres convilatans acusats, Carlos González, Jesús Fortes i Paco Martínez, s'exiliaren a l'estranger. A la foto es pot veure com els participants estan a punt de travessar la cruïlla entre el carrer de Llobateras i l'avinguda de Barcelona. Les pintades al primer dels carrers esmentats fan referència a la llibertat de l'etarra "Apala" (Mikel Ángel Apalategi, refugiat a Cuba i després detingut a França per ser extradit a Espanya en aquells anys) i també a les dels joves rubinencs Maite i Lluís.

L'incendi de la sala de festes barcelonina Scala fa tenir lloc el 15 de gener d'aquell any i les autoritats del govern espanyol, en el qual hi havia encara supervivents del règim franquista, aprofitaren per donar un cop important a la Confederació Nacional del Treball (anarcosindicalista) i controlar l'anomenada "Transició" eliminant el pes de formacions d'extrema esquerra massa radicals. Per això foren acusats diversos membres de la CNT, entre ells els cinc joves rubinencs. Ràpidament es crearen comitès de suport als encausats i a Rubí molts comitès d'empresa i sindicats formaren part d'aquests grups. Així, la manifestació que comentem va ser organitzada pels comitès de moltes fàbriques de la vila (Relámpago Zipp, Material Clínico, Josa, Francino...) amb el suport de les seccions locals de la UGT, la USO i la CSUT. Va ser prohibida pel govern civil, en aquells temps encapçalat per José María Belloch, però no fou impediment que la tarda d'aquell dia sortís del barri del 25 de Setembre i es dirigís al centre de la població, en mig d'un fort desplegament policial de la Guàrdia Civil, la Policia Armada i la Municipal.

Lluís Muñoz va passar tres anys en presó preventiva i Maite Fabrés, dos. El judici no va començar fins a l'1 de desembre de 1980. Mai s'aclarí del tot qui foren els autors materials de l'incendi.