La botiga de cal Xic Sereno a principis del segle passat

La fotografia procedeix del Fons Marroyo i és la imatge del popular establiment situat al començament del "carrer Fondo"

La fotografia que presentem aquesta vegada procedeix del Fons Marroyo i s'hi pot veure un grup de persones davant un popular establiment del Rubí de finals del segle XIX i els inicis del XX: la botiga de cal Xic Sereno, situada al començament del "carrer Fondo", a la part esquerra venint de la part nord (actual passeig de Francesc Macià, 88).

Esteve Corrons, propietari de la fassina situada a l'Escardívol, el 1870 (segons ens indica l'estudiós local Pere Bel al seu article publicat el 2007 al Butlletí 51 del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí), va obrir una taverna, amb billar inclòs, al carrer de Sant Antoni (que amb l'eixample de finals del segle XIX seria el passeig d'Alfonso Sala i ara el de Francesc Macià) per donar sortida a alguns dels productes elaborats a la fassina (la major part, però, s'exportava a llocs llunyans). Aquest establiment el portava la família del "sereno" Josep Pujol i d'aquí el nom popular de "cal Xic Sereno" ("Xic" perquè era el menor de tres germans). Amb el temps va esdevenir-ne el propietari.

A finals del segle XIX el carrer es va eixamplar, com hem dit, i la taverna va quedar reduïda a mitja habitació, per la qual cosa havien de servir les begudes entre els barrots de les reixes.

El 1912 el fill d'en Josep Pujol, de nom també Josep, va obrir una barberia a la casa del costat, que probablement és la que apareix a la imatge amb la llegenda "Servicio antiséptico". Aquest Josep fill va marxar a Cuba a provar de fer fortuna i, mentrestant, la seva germana es va fer càrrec del negoci tot transformant la barberia en una botiga de queviures fins que Josep no va tornar de l'illa caribenya.

No cal dir que aquest establiment va desaparèixer en una època indeterminada del segle passat (no sé exactament quan) i avui en dia s'hi troben diverses botigues.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.