La casa Aumasqué i la seva estranya rehabilitació

Actualment està protegida com a Bé Cultural d’Interès Local

A la cantonada entre els carrers de Terrassa i de Narcís Menard, prop de l’Escardívol, es troba aquesta casa del segle XIX que podeu veure a la foto presa per l’autor d’aquestes línies el febrer de 2009. Concretament és al número 40 del carrer de Terrassa on té la seva façana principal i porta d’accés.

Actualment està protegida com a Bé Cultural d’Interès Local, però hem de ressenyar que el 2004, si no recordo malament, hi hagué un projecte d’una constructora per tal d’enderrocar l’edifici i aixecar-hi un bloc d’habitatges, per la qual cosa el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí va redactar una enèrgica queixa que es va publicar a la premsa local.

 

És un casal edificat a la segona meitat del segle XIX que ocupava l’espai que normalment tenien tres cases en aquell temps, per la qual cosa devia pertànyer a alguna família benestant. El nom de casa Aumasquè li hem donat per la família propietària a principis del present segle.

Arquitectònicament, destaquem en l’edifici els arcs escarsers de les diverses obertures de les façana principal del carrer de Terrassa (porta i finestres,) emmarcats per motllures planes arrebossades. En aquesta façana, a la primera planta, es troba un balconet, l’únic de la casa. També hem d’esmentar les belles reixes de ferro forjat de la planta baixa, una d’elles amb l’any 1878 (potser l’any de construcció de la casa?).

En fer la rehabilitació, potser mercès a la pressió del Grup i de l’Ajuntament, la constructora, en comptes d’enderrocar la casa, va edificar una segona planta amb finestres quadrades i va canviar el color groc de les façanes per un vistós vermell granatós.

Al menys, dins del que cap, es van poder respectar els elements patrimonials i la quasi totalitat de la casa Aumasqué, encara que amb aquestes estranyes alteracions.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.