La casa de cal Ferro, una masia “urbana” rehabilitada

L'edifici pertanyia al municipi de Sant Cugat, com tots els de la banda sud del carrer de Sant Cugat de Rubí

La foto està extreta de la Viquipèdia i ens mostra un aspecte recent de la casa situada al carrer de Sant Cugat, 32, de Rubí, rehabilitada fa poc com a establiment comercial i habitatge.

L'edifici era una masia que a finals del segle XVIII Miquel Claverí, anomenat "Ferro" a causa de la seva fortalesa física (segons Pere Bel havia participat en la seva joventut en la construcció del pont-aqüeducte de Can Claverí), va fer construir en aquest lloc, que, per cert, en aquells temps pertanyia al municipi de Sant Cugat del Vallès, com tots els de la banda sud del carrer de Sant Cugat. El seu germà Jaume es faria una altra casa al carrer de Sant Pere.

La família Claverí va posseir aquesta masia que podríem qualificar d'"urbana" (de fet tenia safareig on el veïnat rentava la roba, cavallerisses, celler, cups de trepitjar el raïm, i fins i tot habitacions per jornalers en un pati interior amb porxo d'arcades de maons) fins al 2008, en què va morir l'última descendent.

El 2004 ja es va declarar la casa al catàleg de patrimoni municipal com a Bé Cultural d'Interès Local, és a dir, que s'hi poden fer obres i rehabilitacions, però sense danyar la seva estructura i aspecte bàsics.

Fa poc anys, a partir de 2018, van començar les obres per rehabilitar-la. Es van respectar tots els elements de la façana, llevat de la transformació d'una finestra que donava al carrer, que va ser transformada en la porta de la botiga.

Aquesta ocupa el lloc de l'antic celler, mentre que la resta de la casa s'ha adequat a habitatge privat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació