La casa de cal Patilles

El mot de “patilles” ve perquè sembla que el primer propietari ostentava unes generoses patilles

En aquesta fotografia extreta de Viquipèdia podem contemplar una peculiar casa del centre de Rubí, situada al passeig de Pau Claris cantonada amb el carrer de Cadmo. Es tracta de la casa de cal Patilles, habitada actualment pels germans Carrera.

 

Segons informà fa anys la mare dels Carrera, el casal fou construït per Joan Ventosa, natural de Sant Andreu de la Barca, el 1889. El mot de “patilles” ve perquè sembla que el primer propietari ostentava unes generoses patilles. L’edifici, on a la seva façana podem veure alguns elements decoratius de ceràmica, ocupa tres parcel·les, té un sol pis i disposa d’un pati a la part posterior, així com una zona, a la qual s’entra des del carrer, dedicada a la producció del vi que surt de la vinya que la família posseeix prop de Ximelis i que és una de les dues últimes que encara resten a Rubí. Concretament hi ha dos cups de vi enrajolats amb ceràmica vidriada i encara es conserven estris i màquines relacionades amb el treball del cep, com una premsa de fus de ferro i moltes altres eines vinícoles.

També disposen d’un celler on, segons la fitxa de patrimoni del catàleg de l’Ajuntament (és la P17), es troben 14 bótes amb una capacitat de 8 a 9 càrregues de vi (una càrrega equival a 160 litres) que procedeix de la seva vinya.

És molt important que l’administració local es preocupi, doncs, per la conservació d’aquest edifici, considerat pel catàleg com a Bé Cultural d’Interès Local, ja que és un testimoni encara viu i actiu de la ja quasi desapareguda activitat vinícola del nostre municipi.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.