Catifa de flors per Corpus al carrer de Calvo Sotelo, finals dels anys 60

Els veïns de cada carrer, juntament amb amics i familiars, es dirigien als boscos que envoltaven Rubí a fi de cercar fulles verdes i flors de colors

La fotografia d'aquesta setmana prové de l'arxiu de l'amic Salvador Casanovas i fa poc que va ser publicada a un grup de Facebook. En ella podem veure diverses persones que transiten per l'actual carrer de Maximí Fornés (que en època franquista rebia el nom de Calvo Sotelo) el dia de Corpus Christi d'un any que podríem situar amb tota possibilitat a finals dels anys 60. S'hi veu clarament la catifa de flors al terra del carrer i a l'esquerra, unes nenes vestides de primera comunió que es dirigeixen segurament a l'església de Sant Pere. Al fons podeu copsar l'actual immoble que allotja el CRAC i el començament del carrer de Pere Esmendia (abans, de Víctor Pradera).

 

Sembla ser que la imatge està presa abans de la processó de Corpus, que s'iniciava sempre a les portes de l'església de Sant Pere. Els infants que aquell any havien celebrat la seva Primera Comunió tornaven a mudar-se amb els vestits corresponents a aquesta celebració religiosa per participar a la processó, la qual recorria els principals carrers de Rubí, ornamentats amb les típiques i tradicionals catifes fetes de flors. I a més molts balcons de les cases eren guarnits amb domassos.

Dies abans o fins i tot el mateix dia de Corpus, com llegim al llibre L'Abans, d'on hem tret la informació que exposen en aquestes línies, els veïns de cada carrer, juntament amb amics i familiars, es dirigien als boscos que envoltaven Rubí a fi de cercar fulles verdes i flors de colors (entre les quals eren molt apreciades les de ginesta) i les portaven al poble amb coves i cistells. Aquestes fulles i flors serien les que compondrien les catifes de Corpus, un cop el carrer s'havia escombrat i regat bé.

Aquesta tradició s'ha mantingut ben viva a molts pobles de Catalunya, com, per exemple a Sitges, Arbúcies o la Garriga entre d'altres.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.