La “colla dels barbuts”, 1936

A finals de setembre de 1936 ja hi havia uns cent joves de Rubí combatent al front d'Aragó

La imatge d'aquesta setmana va ser cedida per la família Tutusaus al Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí en ocasió del cinquantenari de la fi de la guerra civil i ens mostra l'anomenada "colla dels barbuts", un grup de milicians rubinencs que es va destacar al front d'Osca el 1936, encara que no sabem a quina formació política estarien adscrits.

 

Al darrera, d'esquerra a dreta podem veure Josep Mateu Busquets, Moisès Corbera ("Bitasso"), Sebastià Muntanyola Ferrer, Miquel Sangrà Borrell, Josep Altisent Grioles ("Josep de la Crema"), Josep Tutusaus Farré i Jaume Matas Bosch ("Beguda"). Asseguts d'esquerra a dreta estan Hilari Buendia López, Josep Aguilera Cots ("Patarrell"), Andreu Vidal Almirall ("Genaro"), Francesc González ("Bullidor petit"), Manuel Ramon Ramon i Joan Torres Marcet ("el gendre de cal Pinyol").

Al llarg de 1936 diversos grups de joves rubinencs s'allistaren com a milicians per anar a combatre les tropes revoltades. El destí quasi sempre va ser el front d'Aragó, on tingueren lloc les batalles més sagnants. Els primers que marxaren foren els anarquistes, i poc després es van allistar tots aquells que lluitarien sota les insígnies del POUM (Partit Obrer d'Unificació Marxista), comandats pel rubinenc Josep Rovira. A finals de setembre de 1936 ja hi havia uns cent joves de Rubí combatent al front d'Aragó, pertanyents a diverses formacions polítiques, però amb l'objectiu comú d'impedir el progrés de la facció dels anomenats "nacionals".

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.