El conjunt de cases del carrer del Dr. Robert

Les cases del carrer Dr. Robert estan incloses a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya

Aquesta fotografia, extreta de Viquipèdia, ens mostra un conjunt de set cases alineades al llarg del carrer del Dr. Robert, enfront de la plaça de Pere Aguilera i Garriga, on es troba l’edifici de l’Ajuntament. Presenten actualment els números 29-31, 33, 35, 37, 39, 41 i 43. La imatge està presa el 2012 i encara podem veure el restaurant Parrilla a la cantonada amb el carrer de Narcís Menard, ara substituït pel “Petit Charrúa”.

El carrer del Dr. Robert al segle XIX rebia el nom de carrer de la Marquesa, ja que es trobava dins els terrenys pertanyents a la marquesa de Moià (propietària del castell), mentre que en època de la dictadura franquista va ser dedicat a José Antonio. Després de la mort de Franco va rebre el seu nom actual.

El conjunt d’habitatges que comentem està datat a la segona meitat del segle XIX, quan es va urbanitzar la zona a partir del Pla General d’Urbanització de Rubí, de 1871, i el Projecte de Reforma, Millora i Eixamplament del Poble de Rubí, de 1875.

 

Les cases, de planta rectangular, amb baixos i un pis superior, són un exemple paradigmàtic de l’arquitectura popular del Vallès. L’accés és lateral i es troba protegit per la llosa del balcó del pis de dalt. Actualment, amb l’obertura de diversos negocis, s’ha produït algunes distorsions i desordres en aquest esquema. Tot i això es troben protegides pel Catàleg de patrimoni de l’Ajuntament i estan incloses també a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

I ja que parlem d’aquest carrer afegirem que a la cantonada amb el carrer de la Justícia, una mica més al sud i fora del camp de la imatge que presentem, a principis del segle passat es va instal·lar en una torre la Congregació de les Germanes Teresianes, que impartien classes a infants des de pàrvuls fins als 14 anys.