Conjunt rural de Ximelis

En els seus inicis el formaven tres masos: Rovira, Balies i Moragues, que pertanyien al castell de Rubí i al monestir de Sant Cugat

La fotografia fou presa per l’autor d’aquestes línies el febrer de 2016. Hi podem copsar una vista del conjunt rural de Ximelis, situat no lluny de la carretera que va a Ullastrell, a la part oest del terme municipal de Rubí.

En els seus inicis el formaven tres masos: Rovira, Balies i Moragues, que pertanyien al castell de Rubí i al monestir de Sant Cugat. El document més antic que es conserva és de 1217, on s’esmenta el mas Balies. Més tard, el 1286 apareix Berenguer Balies i el 1383, Pere Balies. La casa va anar convertint-se en un “mas rònec” o abandonat i el 1416 ja estava totalment enderrocada. Més tard, fou reconstruïda per Pere Pi i va passar a anomenar-se Mas Pi de Balies. En el segle XVI apareix com a Torre Bruguera.

Durant el segle XVII les tres cases es van unificar. El 1651, Miquel Planes, el propietari, va vendre els masos Balies i Moragues a Josep Ximenes, i d’aquí el nom de Ximelis. En Josep Ximenes vivia entre París i Barcelona i era súbdit francès. El 1759 la finca va passar a ser propietat d’Antoni Prat, de Rubí, però abans de morir la va deixar a l’església per fundar el benefici del Sant Crist. Amb la desamortització de Mendizábal, el 1833, el conjunt va passar una altra vegada als descendents d’Antoni Prat.

Aquest peculiar conjunt rural té el seu particular encant, situat entre les modernes cases que formen una petita urbanització al seu redós.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.