El conjunt del Vapor Nou, testimoni del passat industrial de Rubí

Hi havia un projecte municipal per comprar la fàbrica i convertir-la en un gran centre cultural, però aquesta iniciativa es troba a hores d'ara totalment aturada

En aquesta fotografia de febrer de 2009, presa per l'autor d'aquestes línies, apareix una vista general del conjunt industrial anomenat del "Vapor Nou", situat a l'altra banda de la riera de Rubí.

A l'esquerra de la imatge es troba la casa del director de la fàbrica, de finals del segle XIX, i a la dreta unes naus, darrere les quals es troba la xemeneia, l'única de Rubí que es conserva actualment en aquella banda de la riera. Per sobre les naus que veiem en primer pla es pot veure la part superior del castell.

 

Els germans Ribas, el 1879, compraren uns terrenys als hereus de la marquesa de Moja (els Sarriera), amos del castell, per poder bastir una fàbrica de velluts. El nom de l'empresa era "Hilados de Confianza de Luis Ribas" (el germà que portava la batuta). El 1914 els fills d'en Lluís, traspassat feia tres anys, van vendre la fàbrica a Joan Bertrand, fill de l'industrial que el 1865 havia adquirit el Vapor Vell, situat a ca n'Alzamora. D'aquí va venir la denominació de "Vapor Nou" que ha tingut el complex fins als nostres dies.

Així doncs, era l'empresa Bertrand Comercial Anónima qui regentà la fàbrica, que continuaria amb la seva activitat tèxtil. A la guerra civil, com tantes altres indústries, seria col·lectivitzada i tornada als antics propietaris un cop acabà el conflicte, els quals van tornar a la mateixa producció de velluts, de diverses classes, complementada amb la de llençols. En els 50 es va anomenar Industrias Bertrand y Bertrand, Cia i es van ampliar i modernitzar les instal·lacions. També hem de dir que aquesta empresa va col·laborar molt en la cultura local i amb la parròquia de Sant Pere.

Cal destacar, com a principals elements que es conserven actualment, la casa del propietari, la xemeneia, quatre naus i els assecadors. El pont penjant que els germans Ribas varen fer construir el 1897 va desaparèixer amb la rierada de 1962.

Avui en dia la seu central de l'empresa Bertrand es troba a Barcelona i les naus es lloguen a petites indústries i tallers.

Sembla que fa uns anys hi havia un projecte municipal per comprar la fàbrica i convertir-la en un gran centre cultural, però aquesta iniciativa es troba a hores d'ara totalment aturada.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.