El degradat estat de la masia de can Calopa

Situada al costat de la riera de Rubí, a la part sud del municipi, es troba documentada des del segle XIII amb el nom de mas Roquer

Presentem aquesta setmana una foto captada per l’autor d’aquestes línies que mostra el degradat estat que tenia la masia de can Calopa el juny de 2016 i que continua malauradament en data d’avui. La imatge presenta la façana, que conserva encara els elements antics, segurament del segle XVII, entre ells els finestrals emmarcats amb pedra.

Situada al costat de la riera de Rubí, a la part sud del municipi, es troba documentada des del segle XIII amb el nom de mas Roquer. Era un alou amb molí fariner (el molí de can Calopa), situat a la parròquia de Sant Pere de Rubí. Entre els segles XIV i XVIII va pertànyer a la família Mitjans i pagava censals al monestir de Sant Cugat del Vallès. Per tant, la casa rebia el nom de Mas Mitjans de la Riera, encara que en altres documents figura encara com Mas Roquer o Roquers. El 1359 consta inscrit al terme del castell del Papiol, però pertanyent a la parròquia de Sant Pere.

 

Al segle XVIII  va pertànyer ja als Calopa (el 1728 està documentat el pagès Càndid Calopa) i als anys 30 del segle XIX va ser adquirida pel baró d'Esponellà, després de la desamortització.

Cal dir que aquesta masia era del municipi civil de Canals, que coincidiria aproximadament amb Valldoreix, i a partir de mitjans segle XIX va passar a ser del terme de Rubí.

Amb la rierada de 1962 totes les instal·lacions van quedar força malmeses i actualment, com hem apuntat al principi, tot el conjunt, abandonat de fa anys, es troba molt degradat.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.