El rellotge de sol de l’antic restaurant Don Peppone

La fotografia és d’A. Andrés i està publicada a la web de la Societat Catalana de Gnomònica, la ciència que estudia els rellotges de sol. Aquesta associació ha fet una llista de totes els rellotges ubicats a Catalunya i entre ells hi ha alguns (no tots!) de Rubí.

El rellotge de sol que presentem es troba a la façana sud-est de l’edifici on se situava el restaurant Don Peppone, al carrer del Penedès, 4. Ara aquest establiment està ubicat al carrer de l’Astronomia, 1, també de Rubí, no lluny de l’anterior emplaçament.

El rellotge no disposa de línies horàries com d’altres i les xifres, romanes, van del 5 al 2. Al pol, que és el lloc d’on surt la vareta o gnòmon que projecta la seva ombra i indica l’hora solar del dia, hi ha un relleu en forma de sol.

 

Al carreu inferior es troba la llegenda “Tu sense sol i jo sense menjar tots dos no podem anar”. Molts rellotges de sol, que habitualment es trobaven a la façana sud de les masies i cases importants, mostraven algun refrany o sentència relacionada amb la cultura popular, moltes vegades de caire religiós.

Aquest rellotge del restaurant Don Peppone és de factura bastant recent, de la segona meitat del segle passat molt probablement, i és una mostra de com alguns propietaris d’immobles han volgut incorporar-hi aquest element tradicional del nostre patrimoni arquitectònic.