L’Esbart Dansaire de Rubí a Sabadell, el 1925

"L’abillament que portaven els dansaires en aquella primera època: les noies, un vestit blanc amb sabates negres, i els nois, camisa blanca, faixa vermella o lila i barretina lila"

Aquesta imatge procedeix de l’Arxiu Fotogràfic del Museu de Rubí i en ella apareixen diversos components de l’Esbart Dansaire de Rubí l’any 1925 a Sabadell, molt probablement en una actuació que tingué lloc a l’Asil de les Germanetes dels Avis Desamparats. Veiem l’abillament que portaven els dansaires en aquella primera època: les noies, un vestit blanc amb sabates negres, i els nois, camisa blanca, faixa vermella o lila i barretina lila.

El mossèn Josep Guardiet, entre tantíssimes accions culturals, va crear l’Esbart Dansaire el 1923, vinculat al Casal Popular. El primer director d’aquesta entitat fou Leandre Peracaula i la primera actuació en públic fou el 7 d’octubre d’aquell any.

Els dansaires eren persones vinculades a la parròquia i pel que fa a homes, ens consten Leandre Solà, Joan Vila, Josep Colomer, Ramon Batlló i Wifred Catasús; quant a noies esmentem Pietat Montmany, Montserrat Cahís, Montserrat Mercader, Teresa Sugranyes, Remei Catasús, Cecília Torrents i Dolors Vila. Segurament apareixen a la fotografia que comentem, encara que no hem pogut identificar qui és qui.

En aquells anys les actuacions tenien lloc davant l’església de Sant Pere en ocasió de la Festa Major i al Casal Popular per la Festa de la Primavera, que organitzava el Centre Excursionista. També participaven en els aplecs de Sant Muç i de Sant Feliuet i, com podem veure a la foto d’aquesta setmana, en alguns llocs de fora de Rubí.

Al començament es ballaven només sardanes, però després de 1924 anaren incorporant-se noves danses al seu repertori, de tal manera que el 1927 ja consta per primer cop una representació del famós Ball de Gitanes, una de les peces més importants i vistoses que sempre ha ofert el nostre Esbart.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.