L’església de Sant Pere de Rubí i el desaparegut amfiteatre

Als anys 90 es va construir l'amfiteatre de la imatge a la plaça Dr. Guardiet, una obra no exempta de polèmica

La setmana passada us vam mostrar l’amfiteatre del Castell; aquesta vegada parlarem d’un altre “amfiteatre” (en realitat, un teatre grec) que es trobava al vell centre de Rubí, concretament al costat de l’església de Sant Pere i que fou enderrocat fa un decenni. No sabem l’any que es va prendre la fotografia (de l’arxiu del GCMR-CER i d’autor desconegut), però amb tota seguretat data de finals del segle passat o dels primers anys del segle XXI.

Imatge procedent de l'arxiu del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (GCMR) i el Centre d'Estudis Rubinencs (CER). FONT: Autor desconegut

Imatge procedent de l'arxiu del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (GCMR) i el Centre d'Estudis Rubinencs (CER). FONT: Autor desconegut

Als anys 90 van tenir lloc dues actuacions que afectaren la zona de la plaça que apareix a la imatge (on fins al 1986 s’havia aixecat el mercat municipal, l’anomenat “mercat vell”): es feren unes excavacions arqueològiques (1993-1994) i es va construir l’anomenat “amfiteatre”. L’obra no va quedar exempta de polèmica (curiosament com moltes actuacions que es fan a la ciutat) ja que entre altres aspectes hipotecava aquest espai de la plaça, atès que només s’usava en comptades ocasions al llarg de l’any (a destacar les actuacions de l’Esbart Dansaire, entre d’altres).

 

Finalment, el 2010 les autoritats municipals van decidir que l’amfiteatre havia de desaparèixer i es van proposar tres projectes per a la nova plaça del Dr. Guardiet que havien de ser votats per la ciutadania. Va guanyar la proposta “Nucli Rubeo” i aquell mateix any les màquines començaren l’enderroc del teatre, que el 2011 va desaparèixer per donar lloc a l’actual espai fruit del projecte esmentat.

Com a nota final direm també que als anys 90 també foren escapçats els merlets del campanar de l’església, tal com veiem a la fotografia. Actualment hi tornen a ser després d’un conjunt d’intervencions fetes fa uns cinc anys.

Més informació