L’estrena dels gegants de Rubí, 1956

El disseny dels vestits va ser de Daniel Bas i van ser les dones de la "Escuela Hogar de la Sección Femenina de Falange" qui confeccionaren la roba

La fotografia fou cedida al Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí el 2017 per Xavier Fortino i és d'autoria desconeguda. Hi podem veure la desfilada de gegants de diverses poblacions en ocasió de l'estrena dels nous gegants propis de Rubí (els primers a l'esquerra), el 29 de juny de 1956, que passen per davant de l'edifici que havia estat seu del Centre Democràtic Republicà des de principis del segle passat i, que amb la victòria del franquisme, passà a ser local de la Falange local.

 

Curiosament, si us fixeu en la tercera parella de gegants, se semblen molt als actuals que representen el Roc i la Paula.

Gegants llogats a altres poblacions

Rubí té gegants propis des del 1956, construïts pel taller El Ingenio, de Barcelona, per encàrrec de l'Ajuntament. Abans d'aquell any, per les festivitats locals desfilaven pels carrers de la vila gegants llogats a entitats d'altres poblacions i tampoc no existia cap entitat o colla de geganters, sinó que eren persones pagades qui els donaven vida.

El disseny dels vestits va ser de Daniel Bas i van ser les dones de la "Escuela Hogar de la Sección Femenina de Falange" qui confeccionaren la roba. Finalment, foren batejats per mossèn Miquel Rubio, rector de Sant Pere, amb els noms d'Isabel i Fernando, els Reis Catòlics. Cap al 1970 varen deixar d'estar actius a causa d'un accident i foren arraconats a l'edifici de l'antic Centre Democràtic Republicà, precisament el que veieu a la imatge. Quan aquest es va enderrocar, els vells gegants dels anys 50 desaparegueren per sempre.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.