Una excursió de l’associació joventut nacionalista els anys 20

Amb la dictadura de Primo de Rivera, l’Associació Joventut Nacionalista, va haver de rebre de manera obligada el nom de “Centro Excursionista de Rubí”.

La fotografia que comentem aquesta setmana fou cedida per Jana Úrsul al Butlletí del Centre d’Estudis Rubinencs i el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (juny de 2014) per il·lustrar un article de Ramon Batalla titulat “L’exili catalanista a Mèxic: un aspecte de l’èxode rubinencs de 1939”.

A la imatge podem veure un nombrós grup de nois i noies dels anys 20 del segle passat que es troben d’excursió a un lloc indeterminat de Catalunya i que formen part de l’Associació Joventut Nacionalista de Rubí.

Entre els participants es troba Joan Rusiñol, al centre, que porta un banderí amb una petita estelada, i que després de la guerra civil va haver d’exiliar-se a Mèxic, igual que els germans Úrsul, Francesc i Josep, que també apareixen a la fotografia.

L’Associació Joventut Nacionalista (“els catalanistes”, com eren anomenats per la gent de la població) havia nascut el 1903 i en un principi tenia un tarannà catalanista i conservador. Des de 1918 editaren el setmanari Saba Nova, del qual en Rusiñol va ser redactor en cap, i el 1920 varen començar a edificar un nou local al lloc on ara es troba el Casal Popular, però no van poder acabar les obres.

Des de 1922, després de la Conferència Nacional Catalana, aquesta associació política va esdevenir més esquerrana i abandonà el conservadorisme dels seus inicis. No obstant això, molts dels seus membres, com Rusiñol mateix o els Úrsul, militarien als anys 30 a Acció Catalana Republicana, que era un partit nacionalista i demòcrata liberal (avui diríem de “centre” o “centre-dreta”).

Com a dada curiosa direm que amb la dictadura de Primo de Rivera, l’Associació Joventut Nacionalista, va haver de rebre de manera obligada el nom de “Centro Excursionista de Rubí”.