La font de la via, 1945

La font de la via va ser, conjuntament amb la font de Ca n'Oriol, una de les últimes de Rubí que es varen fer servir per a l'aprovisionament d'aigua potable

La imatge que presentem aquesta setmana va ser publicada a Facebook fa temps per Andrés Méndez i no en sabem malauradament ni l'autor ni la procedència. 

Hi podem veure la font de la via el 1945, quan va ser restaurada. Els arbres que l'envolten semblen haver estat plantats de nou, ja que en una altra fotografia (també aportada per A. Méndez) captada en temps anteriors a l'any que parlem es veu la font amb un aspecte molt diferent i envoltada d'arbres més gruixuts. De fet, sembla que va ser instal·lada entre finals del segle XIX i principis del XX, al costat de l'entrada a la masia de Can Fatjó.

Segons Pere Bel, el doll de la font era situat a l'altra banda de la via del tren, a l'alçada aproximadament de la masia de Can Fatjó i prop de l'actual centre cívic del barri.

Al fons podem veure les torres modernistes de la casa Riba o Ezpeleta (actual Ateneu), la casa Marbà i la casa Texidó, sobresortint de la vegetació que envolta la font. Hem de dir que abans de l'allau immigratòria dels anys 60 la zona propera a la riera era pràcticament dedicada a l'horticultura.

La font, que tenia dos brolladors, un a la part que donava a la riera i una altra a la que mirava cap a la via del tren (d'aquí el nom de font de la via a causa de la seva proximitat amb la línia ferroviària), disposava també de dos bancs per seure a la part de ponent. Hem de destacar també una bonica ornamentació en forma de gerro que la coronava.

La font de la via va ser, conjuntament amb la font de Ca n'Oriol, una de les últimes de Rubí que es varen fer servir per a l'aprovisionament d'aigua potable, atès que totes les altres del municipi havien quedat en desús a causa de la gran expansió urbanística dels anys 70 i 80. De fet, els veïns del barri de la Font de la Via, iniciat cap a finals dels anys 50, anaven a buscar aigua a la font per als nous habitatges que s'hi anaven formant en aquells temps.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.