El germans Ribas, benefactors de la cultura local

Els germans eren propietaris a principis del segle passat de la fàbrica "Hilados de Confianza de Luis Ribas", actual complex del Vapor Nou

Aquesta fotografia del fons Marroyo que va ser publicada al llibre Rubinencs del segle XX (Rubí, 2002), és una composició de tres retrats que es conserven a les Escoles Ribas i que mostren els germans Frederic, Lluís i Rossend Ribas i Regordosa, propietaris a principis del segle passat de la fàbrica "Hilados de Confianza de Luis Ribas" (actual complex del Vapor Nou) i que es dedicava a la fabricació de teixits de vellut. Aquesta indústria havia nascut el 1879 de la mà de Pau Ribas, després d'haver comprat uns terrenys a la marquesa de Moià.

Frederic era el director de l'empresa i va sentir la necessitat, a causa de l'escassetat de centres escolars a Rubí durant els primers anys del segle XX, de construir una escola on els nens i nenes (preferentment els fills dels treballadors i treballadores del "Hilados de Confianza"), adquirissin una educació de qualitat. També tenia la intenció de crear un orfenat a la ciutat de Barcelona i al testament que redactà el 1908 va deixar ben clar la consecució d'aquests projectes, dels quals se n'encarregaria el seu germà Lluís de portar-los a bon port, i que serien finançats amb la fortuna personal dels Ribas.

 

No obstant, el 1911 va morir Lluís, però abans ja havia deixat els diners (uns 12 milions de pessetes de l'època) a l'"Herencia de Confianza de Luis Ribas" (administrada per Jaume Carner) per tal de construir les escoles i l'orfenat (avui en dia gestionades pel Patronat Ribas).

Finalment, el 1912 s'iniciaren les obres del nou centre escolar a Rubí, que seria inaugurat el 1916. Mentrestant, el 1914, la fàbrica havia estat venuda a Joan Bertrand, propietari del "Vapor Vell", per la qual cosa el conjunt industrial passaria a ser conegut popularment com el "Vapor Nou", nom que s'ha mantingut fins als nostres dies.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.