Identificats 20 bombers de Rubí durant la Guerra Civil

Dos d'ells van patir posteriorment un consell de guerra

Bombers en guerra és el projecte d'investigació de l'egarenc Marc Ferrer, historiador i bomber de la Generalitat, per donar a conèixer el paper del cos de bombers durant la Guerra Civil. Arran de les investigacions a l'Arxiu de Rubí, el terrassenc ha pogut documentar i identificar 20 homes que van servir en els Bombers de la ciutat entre el 1936 i el 1939. Dos d'ells van patir posteriorment un consell de guerra. 

Un d'ells va ser Francesc Tort Roig, acusat de destruir les campanes de l’església de Rubí i de no fer res per apagar l'incendi del temple. Tot i això, durant el procediment judicial militar, tretze dels seus companys van signar una declaració on certificaven que "el día que fue incendiada la iglesia acudió inmediatamente (...) y cumplió su cometido". Malgrat que en la sentència es diu que no es pot comprovar que va participar en la crema de l'església, va ser condemnat a dotze anys i un dia de reclusió temporal per "auxilio a la rebelión". No va ser indultat fins set anys més tard de ser empresonat. 

L'altre va ser va ser Pere Ferrer Aymeric, acusat de detenir una persona que posteriorment va ser assassinada per les patrulles de control. En el consell de guerra va ser condemnat a 30 anys de reclusió major. Va ser empresonat a la presó de Sevilla i en el 1945 se li va ser denegat l’indult. 

Document signat per l'Ajuntament de Rubí en el 1938 amb la relació de Bombers de la ciutat. FOTO: Twitter de Bombers en guerra

Detall del document on hi figuren la relació de Bombers de la ciutat en el 1938. FOTO: Cedida per Bombers en guerra

 

La investigació de Ferrer fa anys que intenta omplir el buit historiogràfic sobre els bombers a Catalunya durant la Guerra Civil, i que difon, a través una base de dades nominal, les dades de cada bomber per saber com li va afectar el conflicte: si va anar al front, si hi va morir, si va patir repressió, etc. Els bombers de Rubí durant la Guerra Civil es poden consultar aquí

També és un espai de record, memòria i homenatge per a totes les persones que van exercir de bombers entre 1936 i 1939 i van viure i patir els estralls Guerra Civil. A la web i compte de twitter (@bombersenguerra), es pot descobrir la trajectòria de cada bomber català durant la Guerra Civil, així com un apartat d’imatges, moltes inèdites, i documents de l’època.

Detall del document de cessió de mascaretes antigas a bombers de Rubí. FOTO: Cedida per Bombers en guerra

Detall del document de cessió de mascaretes antigas a bombers de Rubí. FOTO: Cedida per Bombers en guerra

Crida per obtenir més dades sobre els bombers de Rubí durant la Guerra Civil 

D'altra banda, des del projecte de Bombers en guerra recorden que la informació sobre els bombers d'aquesta època és molt escassa, i per aquest motiu, fan una una crida per completar la base de dades, aportant més informació, detectant errors, si manca algun bomber o si hi ha més fotografies de l'època. 

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.