Interior de “les Cremalleres” als anys 50

La fàbrica ha patit aquest dissabte un greu incendi

Aquesta fotografia fou presa als anys 50 (desconec l’any concret) per Xavier Brangulí i pertany al fons de l’Arxiu Nacional de Catalunya. Fou publicada al Butlletí del Centre d’Estudis Rubinencs i el GCMR  núm. 64 (juny de 2015) i mostra una secció de l’interior de l’empresa Azamon, SA amb les seves treballadores, malgrat que aquesta fàbrica també donava feina a molts treballadors homes.

La fàbrica ha patit aquest 6 de febrer un greu incendi del qual no conec encara les conseqüències, però que probablement significarà la fi d’aquesta empresa rubinenca, que era activa des de l’any 1925 amb el nom d’Azamon, SA, instal·lada en un principi a la zona del Vapor Vell, prop de la masia de ca n’Alzamora.  Els anys 30 va ser adquirida per Imperial Chemical Industries, Ltd., una companyia anglesa i es dedicava a la fabricació de cremalleres de la marca “Relámpago”. Fins a principis del segle actual, quan començaren els problemes econòmics, foren tot un referent al mercat europeu en aquest sector.

El 1935 la fàbrica ja va patir un ensurt quan alguns membres de la CNT hi van llençar una bomba de fabricació casolana. En aquells temps previs a la guerra donava feina a unes 70 persones.

El 1946 es va adquirir el terreny on actualment es troba instal·lada, concretament al carrer Tres d’Abril i al costat de la carretera de Sant Cugat, i el 1953 ja s’hi va instal·lar de manera definitiva. D’aquests anys, de gran auge industrial a Rubí després d’uns anys de penúria econòmica, data la imatge que comentem aquesta setmana.

 

El 1965 va canviar la seva denominació per ICI-España, SA (ICI era l’abreviatura d’Imperial Chemical Industries), però dos anys després es va independitzar d’aquesta empresa britànica i va passar a ser “Relampago Zipp”. No obstant, a la junta d’accionistes encara hi va haver presència anglesa, concretament de la IMI (Imperial Metal Industries), fins el 1977.

El 1981, dins del context de la crisi econòmica d’aquells anys i bàsicament a causa de la competència de les noves cremalleres japoneses YKK, va patir un concurs de creditors i la plantilla de l’empresa en va prendre temporalment el control tot i convertint-la en societat anònima laboral. El 1996 va passar a anomenar-se “Cremalleras Rubí”.

A principis del present segle va patir altres problemes fins que el 2016 la va adquirir un grup d’inversió,  IRG Capital i Tenoci Partners, que la va rescatar dels jutjats amb una generosa inversió econòmica. Ara seria “Rubí Industria de Cremalleras, SL”.

Però, malgrat tots aquests canvis de nom i de propietaris, per a la gent de Rubí sempre ha estat “les Cremalleres” de tota la vida.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.