Josep Ferrer Domingo, escriptor i periodista rubinenc

"Sempre havia estat una persona catalanista, catòlica i molt tolerant amb les idees dels altres", explica l'historiador local Jordi Vilalta

La fotografia procedeix de l’arxiu personal de la seva filla Montserrat Ferrer Subirats i sembla haver estat presa per Cintin Subirats, la muller d’en Josep Ferrer Domingo, el qual veiem en el seu lloc de treball, a casa seva, rodejat de llibres. No sabem la data de la imatge, però és molt possible que sigui de finals dels 70.

Aquest escriptor rubinenc, al qual està dedicat una avinguda situada a la urbanització de Sant Jordi Parc, va néixer no obstant a Barcelona el 1910 i la seva vinculació amb la nostra ciutat ve del seu trasllat de ben jovenet a Rubí, on hi vivien uns avis. En aquells temps va estudiar a l’Escola Industrial de Terrassa i va iniciar una activa participació en activitats culturals de la vila. Així, va prendre part dels Pomells de Joventut del Dr. Josep Guardiet i va començar a escriure articles per a les publicacions Endavant (vinculada al Casal Popular i al Dr. Guardiet) i Saba Nova (de caire catalanista). També escriuria, als anys 30, algunes obres de teatre, a les quals farem referència més endavant.

Després de la guerra civil va entrar a treballar a Rubí Industrial (les actuals naus de l’Escardívol), la fàbrica més important de la població en aquells temps, i es va casar amb la tortosina M. Cintin Subirats. A partir d’aleshores es dedicaria en temps complet a la seva veritable vocació: escriure, tant articles per a publicacions com poesia. Aquesta activitat la combinaria amb un treball remunerat de correcció de textos per a l’editorial Bruguera.

Quant a labor periodística hem de dir que col·laborà amb Rubricata (setmanari local del qual va ser cofundador), El Noticiero Universal, Diario de Barcelona, L’Opinió, etc. També va prestar els seus serveis a Ràdio Sabadell.

Pel que fa a teatre esmentarem algunes obres com L'home que no sabé viure, Uns cors de dona, El destí dels vells, Oh, la felicitat!... En col·laboració amb l’escriptor Pere Mialet va escriure Melodia discordant el 1957, que es va representar també fora de Rubí.

I tampoc hem d’oblidar composicions poètiques com Retorn a Crist, Ja sento les petjades de la mort i Invocació a Sant Bernat.

Ferrer Domingo, que firmava les seves obres amb pseudònims com Ferrer-Domingo o Domingo del Vallès, moriria el 1982. Poc temps abans, en mig dels temps convulsos de la transició democràtica, el portal de casa seva va ser afectat per un atemptat perpetrat per uns elements ultradretans. De fet, sempre havia estat una persona catalanista, catòlica i molt tolerant amb les idees dels altres.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.