La gran manifestació en solidaritat amb els treballadors de la Francino, 1977

A la manifestació hi van acudir unes 2.000 persones i va ser de les més importants d’aquell any

En aquesta fotografia, extreta de la revista El Bullidor i publicada al llibre de Jaume Parras La Transició a Rubí (2004) i també al Butlletí del GCMR-CER núm. 66 (juny de 2016), podem veure, al final de l'avinguda de Barcelona, la capçalera de la gran manifestació en solidaritat amb els treballadors en vaga de l'empresa Huecograbados Francino que havia organitzat l'assemblea que gestionava el conflicte amb l'empresa. Hi van acudir unes 2.000 persones i va ser de les més importants d'aquell any. En una de les pancartes es pot llegir "Francino en lucha". També podem veure a la dreta la casa Ymbert, al costat de la popular plaça del Domènech. I és que el "carrer Fondo" (el passeig de Francesc Macià i l'avinguda de Barcelona) sempre ha estat el lloc per on han transcorregut les manifestacions reivindicatives dels rubinencs i rubinenques.

Tal com ens explica l'historiador Jaume Parras, autor del llibre abans esmentat i del qual hem extret la informació de l'article d'aquesta setmana, aquesta empresa, dedicada a la impressió de productes de paper i situada a la carretera de Sant Cugat, el dia 7 de setembre de 1977 la direcció de la fàbrica es va negar a negociar amb els treballadors (reunits en una assemblea al marge de les centrals sindicals existents) les qüestions econòmiques que plantejaven, a més de la petició d'anul·lació d'una sanció imposada a un dels obrers.

Així, durant 18 dies els treballadors de la Francino varen protagonitzar una de les lluites més importants que ha viscut Rubí durant l'etapa de l'anomenada Transició (juntament amb la vaga de la Josa, també de setembre de 1977). Es formà un comitè de vaga i els obrers varen aturar la producció i ocuparen les instal·lacions tot organitzant piquets de vigilància per evitar la sortida de productes de la fàbrica. El comitè de vaga i l'assemblea, que es reunia diàriament a l'església de Sant Pere, gestionaren tota la lluita.

Els treballadors que ocupaven la fàbrica foren desallotjats per les forces policies i el 9 de setembre es varen convocar manifestacions de suport. El dia 13 va tenir lloc una sessió de l'assemblea a la Pista de la Rubinense que va decidir la realització d'una altra manifestació per al 17 de setembre, que és la que veiem a la imatge que comentem. Com hem dit va tenir un gran èxit i finalment es va aconseguir els objectius proposats: eliminar la sanció al treballador esmentat abans i la pujada de sous.

Aquesta lluita obrera, juntament amb la de la Josa, que organitzaria una altra vaga el 23 de setembre del mateix any, foren les més importants del Rubí de 1977.