Manuel Murillo, Ramon Farran i l’alcalde Josep Fortino, als anys 50

En el 1963, Murillo seria nomenat alcalde de Rubí en substitució de Miquel Rufé

La foto d’aquesta setmana va ser publicada al Butlletí núm. 68 del Centre d’Estudis Rubinencs i del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (juny de 2017) i procedeix de la família Torra i Muñoz-Farran.

Hi podem veure tres de les personalitats més destacades en el món polític municipal de Rubí durant els anys 50. El primer de l’esquerra és Manuel Murillo, que va tenir diversos càrrecs: delegat local del Frente de Juventudes entre 1952 i 1963 i de la Central Nacional Sindicalista (CNS) entre 1953 i 1963; regidor de l’Ajuntament entre 1955 i 1958, i segon tinent d’alcalde entre el 1958 i el 1961.  El 1963 seria nomenat alcalde de Rubí en substitució de Miquel Rufé.

Al mig apareix Ramon Farran, fundador del setmanari local Rubricata juntament amb l’alcalde Josep Fortino. Ostentà el lloc de primer tinent d’alcalde entre 1949 i 1955 i, posteriorment, entre el 1961 i el 1962. També va ser delegat local de la CNS entre 1950 i 1953, quan fou succeït en aquest càrrec per Manuel Murillo.

 

I a la dreta està l’alcalde Josep Fortino, que governà Rubí entre 1949 i 1962. Encara que imposat pel règim, durant el seu mandat la vila va conèixer un període d’auge cultural. A ell i al seu successor Miquel Rufé fins i tot els deien “els catalanistes”, ja que procedien del catalanisme conservador.

Així, un petit grup de persones dominaven tots els ressorts del poder polític municipal en aquells anys 50 i es repartien els càrrecs. Els més importants, a part de Josep Fortino, eren Ramon Farran, Manuel Murillo i Miquel Rufé, seguits per Joan Torra i Joan Vila. Tots estaven, com és obvi, afiliats al partit únic: Falange Española Tradicionalista y de las Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista (FET y de las JONS), òrgan polític de l’anomenat Movimiento Nacional, dissolt el 1977.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.