La masia de Can Fatjó a principis del segle passat

Avui en dia resta el turonet on s'enclavava aquest casal així com alguns vestigis d'escales exteriors enrajolades

La foto d'aquesta setmana és d'autor desconegut i es troba a l'Arxiu Municipal de Rubí. Ha estat publicada en llibres com L'Abans (2002) i Rubí desaparegut (2020). Ha estat acolorida per l'amic Josep Cornella.

La imatge està orientada en sentit nord i en primer pla veiem la masia de Can Fatjó, actualment desapareguda, amb un rellotge de sol a la façana sud i una petita torre d'aigües amb merlets a la part esquerra del casal. Al seu darrere, d'esquerra a dreta, es poden veure la xemeneia de la fàbrica de la Seda (Pich Aguilera), també inexistent a l'actualitat; el pont aqüeducte de can Claverí amb els seus tres ulls, i, més a la dreta, el complex industrial de "la Pelleria", de Pere Ribas, que el 1918 passaria a mans dels germans Arch. Més allunyat, cap a la meitat de la imatge, es veu l'antic cementiri de Rubí, situat on ara es troba la plaça de la Sardana.

De la masia de can Fatjó, de la qual actualment només resten pocs vestigis, podem dir que es troba ja documentada el 1312 amb el nom de mas Ombau i que pagava del mes al senyor del castell de Rubí. Al segle XV va passar a la família Massaguer i posteriorment hi entrà el pubill Bartomeu Fatjó, cosa que va fer que a partir d'aleshores s'anomenés definitivament amb el nom de can Fatjó.

A finals del segle XVII, concretament el 1696, la masia va passar a mans del col·legi franciscà de Nostra Senyora del Carme, situat a Barcelona, fins que el 1833, amb la desamortització dels béns eclesiàstics, fou adquirit per la família Brugarolas. Ja entrats al segle XX, fou propietat dels Mallofré i després dels Gomita.

Cap a la segona meitat del segle passat fou abandonada i les seves restes enderrocades. Avui en dia resta el turonet on s'enclavava aquest casal així com alguns vestigis d'escales exteriors enrajolades i un curiós talús de planta semicircular a manera de baluard.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.