Les mestres de l'Escola Montserrat el 1959

En determinades professions, com les relacionades amb el món educatiu, el gènere femení sempre ha tingut un paper fonamental

En aquesta fotografia de l'Arxiu de l'Escola Mare de Déu de Montserrat, publicada al Butlletí del Centre d'Estudis Rubinencs i del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí el desembre de 2019 amb motiu del centenari d'aquest centre educatiu creat pel Dr. Guardiet, podem veure cinc mestres que hi exerciren la seva activitat durant els anys 50 del segle passat. Van ser identificades per la senyora Maria A. Borràs, exalumna de l'escola. D'esquerra a dreta apareixen Pilar, Emília (?), Pepita Vilarrubí (directora de la secció de Primària de nenes), Montserrat (mestra de pàrvuls) i Inés Soro.

L'escola, fundada el 1919, acollia inicialment nenes de famílies amb pocs recursos, però, després de la guerra civil i passats els primers anys de penúria, els anys 50 va cobrar molta importància dins l'entramat escolar de la vila. El fet és que el centre, que sempre havia estat de la parròquia de Sant Pere, va signar un contracte amb el govern de Madrid i va passar a anomenar-se "Escuela Nacional Parroquial Nuestra Señora de Montserrat". D'aquesta manera va poder rebre subvencions estatals que li permetria continuar amb la seva tasca i millorar les instal·lacions. Així, el 1956 s'hi van construir noves aules i l'any següent, gràcies a les aportacions de diverses indústries de Rubí, es va inaugurar l'escola professional, que donaria servei als alumnes fins als anys 80 del segle passat. També es va crear una secció de nens, ja que fins aleshores el centre només era destinat a nenes.

Aquest articlet és una aportació a la celebració del Dia Mundial de la Dona Treballadora i ens mostra com en determinades professions, com les relacionades amb el món educatiu, el gènere femení sempre ha tingut un paper fonamental.