El monument a Anselm Clavé, el 1951

Es decidí que el monument s’inauguraria el 7 d’octubre de 1951 a la plaça popularment anomenada “de l'Aurora”

La imatge pertany al Fons Marroyo i en ella podem veure el monument a Anselm Clavé que encara avui en dia s’aixeca al bell mig de la plaça del mateix nom. La foto fou presa poc després de la gran festassa d’inauguració de l’estàtua que va organitzar l’Ajuntament i l’agrupació coral La Lira Rubinense. Encara hi ha un domàs amb l’escut municipal als peus del monument i banderes espanyoles penjades als fanals que rodegen la plaça. L’estàtua fou obra de l’escultor rubinenc Miquel Gomita, propietari aleshores de Can Fatjó. Al fons es pot veure l’edifici que allotjava en època franquista l’Escola Municipal de Belles Arts, que seria ocupada el 1978 per efectius de la CGT.

Per iniciativa de La Lira, Rubí volgué homenatjar el mestre Clavé en un monument que el perpetués. L'alcalde Josep Fortino i el president de la Federació de Cors de Clavé, Cordona, tractaren d’assolir la unió dels cors de Rubí per impulsar la realització del projecte. Es va constituir la “Junta Pro-Monumento” amb una “Comisión Organizadora” formada per representants de les diverses corals de la vila. Un grup d'aquesta comissió es va entrevistar amb l'alcalde Fortino per concretar el lloc i la data on s'aixecaria i inauguraria el monument i també per sol·licitar l'establiment d'una “Comisión de Honor”. Aquesta es constituí el març del 1951: com a president, Josep Fortino i Milà, alcalde de Rubí, juntament amb José Vera, caporal comandant de la Guàrdia Civil de Rubí, i Mn. Pere Brugal, rector de Sant Pere. També en formaren part Hug Texidó, Francesc Güell, Antoni Bonsoms, Pau Gaju, Miquel Solà, Josep Abril, Rafael Perseguer, Josep Saltó i Vicenç Fontanals. S'obrí una subscripció pública encapçalada per l'Ajuntament i es decidí que el monument s’inauguraria el 7 d’octubre de 1951 a la plaça popularment anomenada “de l'Aurora”.

Aquell dia hi acudí una representació de 46 corals procedents de tot el Principat i fins i tot alguna de Castelló. Totes aquestes entitats amb llurs senyeres es dirigiren a la plaça de la Vila per retre homenatge a les autoritats. L'ofici de gràcies a l'església de Sant Pere fou presidit pel rector Pere Brugal i la missa fou cantada per la Coral Sant Jordi.

Seguidament s'arribà a la plaça de Clavé, on el cantaire de més edat de Rubí, en Pau Gaju, va descobrir la pedra al·legòrica on es trobava inscrita la trilogia claveriana de “Progrés, Virtut i Amor”.

Les veus de centenars de goles varen deixar sentir les notes de Salut als Cantors, Les Flors de Maig i L'Empordà. També s'imposaren llaçades als estendards com a recordança d'aquest acte en honor al mestre Clavé.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.