La nau nord del Complex Escardívol

Durant la guerra civil a les naus es va fabricar material de guerra i van resistir l’embat de les aigües de la rierada aquell tràgic 25 de setembre de 1962

En aquesta foto, presa per l’autor d’aquestes línies el gener del 2009, podeu veure la nau nord de l’actual Complex Cultural Escardívol, al costat del carrer de Cadmo.

Les naus de l’Escardívol formaven part d’un important complex industrial que existia a Rubí des de 1835. Es tractava d’una filatura de seda propietat de Narcís Menard que al llarg del segle XIX passà a mans de diverses societats fins que el 1888 la va adquirir Pere Ribas, que la va transformar en un rentador de llana i adob de pells i d’aquí el nom popular de “la Pelleria”. Posteriorment, el 1918  va ser propietat dels germans Arch i la van destinar al blanqueig i elaboració d’aprestos, tints i acabats en teixits de llana, seda i cotó.

La nau nord de la imatge fou bastida el 1923 per l’arquitecte municipal Lluís Muncunill dos anys després que l’empresa, passés a anomenar-se Rubí Industrial, SA. Era en aquells anys, quan es remodelà també la nau que existia des dels seus inicis i quan es construí la xemeneia, la fàbrica més important de la vila, amb uns 150 treballadors. Se sap que aquell mateix any 1923 hi va tenir lloc una vaga, la més important de Rubí fins a l’època, en la qual es demanava un augment de sous i el reconeixement del Sindicat Únic, però l’acció fou infructuosa a causa de la intransigència patronal i l’oposició del Sindicat Lliure.

 

Durant la guerra civil a les naus es va fabricar material de guerra i després del conflicte serien adquirides per l’industrial Pich Aguilera, que ja posseïa “la Seda” a l’altra banda de la riera.

Van resistir l’embat de les aigües de la rierada aquell tràgic 25 de setembre de 1962 i finalment, després d’haver allotjat en qualitat de llogateres, algunes empreses, el 1987 foren comprades per l’Ajuntament per tal de bastir un complex que abraçaria diverses institucions de caire cultural. Concretament a aquesta nau septentrional, s’ubicà l’IES El Bullidor fins fa pocs anys.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.