Pere Aguilera, el regidor de més edat al primer Ajuntament democràtic

Va morir el 1991 i l'any següent la plaça de la Vila va ser batejada amb el nom de Pere Aguilera i Garriga en el seu honor

A la foto, pertanyent al Fons Marroyo i publicada al llibre Rubinencs del segle XX (2001), podem veure un Pere Aguilera i Garriga, fill predilecte de Rubí des de 1987, somrient i rodejat d'amics i seguidors. La imatge no té data, però és molt probable que dati dels anys 80 i més concretament dels temps en què va ser regidor del nou Ajuntament sorgit de la democràcia municipal. Ell va ser l'únic regidor d'Esquerra Republicana de Catalunya, i també el de més edat, en aquell primer consistori que es va formar arran de les eleccions de l'abril de 1979 i que va tenir un mandat fins el 1983.

Va morir el 1991 i l'any següent la plaça de la Vila va ser batejada amb el nom de Pere Aguilera i Garriga en el seu honor.

Aquest polític rubinenc havia nascut el 1901 i ja de ben jove va tenir fortes inquietuds socials: el 1922 va participar en la fundació de la Unió de Parcers de Rubí i l'any següent formaria part de la comissió organitzadora del primer Congrés de la Unió de Rabassaires de Catalunya. La seva activitat política no li treia temps de jugar amb l'equip de futbol del Rubí i d'escriure nombrosos articles a publicacions locals.

 

Va presidir el Centre Democràtic Republicà (CDR) i el 1931 va entrar a formar part com a regidor de l'Ajuntament de Rubí. Durant la República i la guerra civil fou tres vegades alcalde de la vila: el 1934 en representació del CDR (seria empresonat arran dels fets del 6 d'octubre d'aquell any); el 1936, ja als inicis de la guerra civil, com a membre d'ERC, i entre 1937 i 1938, també dins d'aquesta formació.

Després de la guerra es va exiliar a França però, va tornar a Rubí al cap d'uns mesos. A causa de les seves activitats polítiques durant la República i la guerra, va conèixer la presó per segona vegada i posteriorment l'exili municipal.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.