Un pessebre de 1965

L’Associació de Pessebristes de Rubí (APR) va néixer el 1951, en un moment de revifalla de la cultura local

Aquesta fotografia, procedent de l’arxiu de l’Associació de Pessebristes de Rubí, és de l’any 1965 i ens mostra un diorama confeccionat per Joan i Josep Comellas anomenat “Taller de Netzaret”.

L’Associació de Pessebristes de Rubí (APR) va néixer el 1951, en un moment de revifalla de la cultura local, i el seu primer president fou Miquel José. Molts dels socis estaven vinculats al món parroquial, atès que a principis del segle passat fou el Dr. Josep Guardiet l’impulsor de l’activitat pessebrística a la vila. Aquell mateix any de 1951 l’APR ja va organitzar una exposició de pessebres al local de la Joventut Femenina d’Acció Catòlica, al Centre Parroquial.

Molts industrials, empresaris o botiguers de Rubí aportaven elements com guix, pintures, etc. per poder realitzar els pessebres. Parlem de persones com Pere Burés, de la drogueria Montserrat;  l’empresa Julià SA; en Josep Salsas, director del Vapor Nou...

Després d’un temps en què les exposicions tingueren lloc al Centre Parroquial, entre 1958 i 1959 es varen presentar a la Sala Municipal d’Exposicions, a l’edifici enderrocat a finals dels anys 80 on també s’ubicava el Museu i la Biblioteca.  A partir de 1979, després d’haver fet servir diversos locals a la vila, fou l’Aula Cultural de la Caixa de Terrassa (ara Espai Expositiu Aula Cultural) qui acolliria aquestes visitadíssimes mostres de pessebres.

A més de les exposicions, l’entitat, des dels seus inicis organitzava concursos anuals de diorames nadalencs, fins al 1977.

Hem de dir que en l’època del pessebre que presentem a la imatge d’aquesta setmana, que formaria part de l’exposició anual a la Sala Municipal d’Exposicions, el president de l’entitat era l’escriptor Josep Ferrer Domingo. A més, des d’aquell mateix any de 1965, l’APR també confeccionaria el pessebre que sempre s’ha instal·lat a la plaça de Pere Aguilera, davant de l’edifici de l’Ajuntament.