Una placa a Rubí dedicada a Salvador Allende

El president de la República xilena entre 1970 i 1973 va ser defenestrat i mort per un violent cop d'estat militar

La foto d’aquesta setmana és del Museu Municipal Castell i es troba a la web https://monuments.iec.cat/, on surten esmentats la majoria d’elements artístics i commemoratius urbans que es troben dispersos per la geografia catalana.

La placa de marbre està situada sobre una plataforma de pedra i emmarcada per un petit espai enjardinat a la plaça dedicada a qui fou president de la República xilena entre 1970 i 1973. Salvador Allende, que implantà “la vía chilena del socialismo”, fou defenestrat per un violent cop d’estat militar, el qual també va causar la seva mort.

Tal com diu el text del monument, la placa fou inaugurada el 14 de novembre de 1999 i porta la inscripció “AQUESTA PLAÇA SIMBOLITZA / L’ESFORÇ DE L’EXPRESIDENT / SALVADOR ALLENDE PER / PRESERVAR ELS DRETS / I LES LLIBERTATS / DEL POBLE XILÈ / RUBÍ, 14 DE NOVEMBRE DE 1999”.

 

Hem de dir que, pel que fa a les relacions amb aquest país llatinoamericà, Rubí compta amb el carrer de Xile, a la plana de Can Bertran, anomenat així per ser el país on el propietari del que és ara l’Ateneu Muncipal, Climent Riba, va fer la seva fortuna. També cal ressenyar que la nostra ciutat està agermanada amb la població xilena de Pudahuel.

Per acabar direm que, fins ben entrats els anys 80, la plaça de Salvador Allende era la pista de la Cooperativa La Rubinense, un espai on es realitzaven moltes activitats lúdiques i esportives.