Presentació de l’Assemblea Democràtica de Rubí, desembre de 1976

L'Assemblea es constituí en el 1976 i va ser la gran plataforma unitària que aglutinava les forces antifranquistes a la vila

La foto fou presa per Josep Maria Roset i ha estat publicada en diversos llocs que tracten de la Transició a Rubí. En ella podem veure la taula que presidia l'Assemblea Democràtica de Rubí el dia 7 de desembre de 1976 al Rubí Cinema (actual Teatre Municipal La Sala). D'esquerra a dreta es troben Josep Xercavins, Miquel Llugany (del PSUC i a partir de 1979 alcalde de la vila), Àngel Perera (sindicalista de la USO que posteriorment militaria a Convergència), Joel Cortés i Miguel Castillo (de Comisions Obreres i del PSUC).

L'Assemblea Democràtica de Rubí, anàloga a moltes que es formaren en aquells temps a altres poblacions, es constituí el 25 de novembre de 1976 i va ser la gran plataforma unitària que aglutinava les forces antifranquistes a la vila; entre elles cal destacar sindicats com CCOO o partits recentment legalitzats com el PSUC.

La creació de l'Assemblea fou autoritzada pel Govern Civil de la província, quan les Corts, encara franquistes, havien acabat d'aprovar la "Ley para la Reforma Política". Era un temps en què feia un any que havia mort Franco, però encara no s'havien fet eleccions generals a l'estat (serien el 1977) ni molt menys aprovada la Constitució de 1978. I a Rubí manava encara l'alcalde franquista Manuel Murillo, atès que no se celebrarien comicis municipals fins a l'abril de 1979.

 

En aquella sessió del Rubí Cinema, els oradors esmentats van presentar el programa d'actuació de l'Assemblea i van remarcar la necessitat del canvi polític a l'Ajuntament tot demanant la dimissió de l'alcalde. En diverses ocasions, la gent que va acudir a l'acte va corejar durant llargues estones el lema "Murillo, dimite; el pueblo no te admite!".

Durant els mesos que seguiren, l'Assemblea va organitzar diverses mobilitzacions pro amnistia, manifestacions i també moltes protestes contra els actes repressius del règim a Rubí.

Podeu veure un ampli reportatge sobre aquella sessió de l'Assemblea Democràtica de Rubí al primer número de la revista El Bullidor, de gener de 1977.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.