La gran processó de la Verge de Fàtima, 1950

Gran processó que va tenir lloc a Rubí el dia 28 d’octubre de 1950 en honor de la Verge de Fàtima

Presentem aquesta setmana una fotografia d’autor desconegut, que procedeix de la família Janer-Carrera i que es troba a l’Arxiu Municipal de Rubí. Ha estat publicada al llibre ‘L’Abans’ (2002) i també al Butlletí del GCMR i el CER núm. 58 (setembre de 2012).

En ella podem veure un aspecte de la gran processó que va tenir lloc a Rubí el dia 28 d’octubre de 1950 en honor de la Verge de Fàtima, en un ambient marcat d’un gran catolicisme. Rubí en aquells temps estava governat per l’alcalde Josep Fortino i s’havia creat, per organitzar aquest acte, una comissió dirigida per l’església parroquial. Així mateix, per rebre aquesta Mare de Déu els carrers de Rubí van ser guarnits amb roses, imatges de coloms de la pau, garlandes de flors, motius religiosos, etc. tot rivalitzant en ornamentació uns amb altres.

 

Veiem a la fotografia que comentem com la imatge de la Verge és transportada per quatre portants, dels quals podem veure Pere Rosés i Climent Serra (de cal Xatut). També apareixen al voltant les quatre torxes que, encara que estiguessin apagades, feien la funció d’il·luminar simbòlicament el pas de la Mare de Déu. Davant de tot, en primer pla, estan el mestre Magí Ramèntol i les dues nenes (d’una només se’n veu una petita part) i el nen que anaven vestits igual que els tres pastorets als quals se’ls va aparèixer la Verge a Fàtima el 1917. Eren Anna M. Miquel, Joan Fosas (que seria d’adult un ballarí de fama universal) i M. Carme Fornés.

En aquesta fotografia la processó, situada davant la casa Palet, acabava de sortir de l’església de Sant Pere, on s’havia fet un ofici solemne. La comitiva havia travessat el centre de Rubí procedent del carrer del General Mola (actual passeig de Pau Claris) i va ser seguida per uns 2.000 rubinencs i rubinenques. En aquest acte social multitudinari, tothom anava molt ben vestit: els homes, amb americana i corbata; moltes dones, amb mantellina.