Rierol de Can Xercavins, 2014

El torrent neix a la serra de Can Carreras, i mentre rep les aigües d’altres aqüífers, travessa diversos kilòmetres de camps i urbanitzacions abans de morir a la nostra riera

Presentem una fotografia captada per l’autor d’aquestes línies el desembre de 2014 que ens mostra la part baixa del torrent o rierol de Can Xercavins poc abans de desguassar a la part dreta de la riera de Rubí, al costat del complex del Vapor Nou. Com veiem, es troba bastant ple d’aigua, atès que feia poc que havia caigut una benèfica pluja.

El torrent neix a la serra de Can Carreras, a la part nord-oest del nostre terme, i, mentre rep les aigües d’altres aqüífers, travessa diversos kilòmetres de camps i urbanitzacions abans de morir a la nostra riera. Constitueix un ecosistema on predomina una vegetació d’alzinars i rouredes a les seves immediacions.

Surt esmentat el 996 com a Rivulo Exercavinos i durant molts segles ha regat els horts situats als terrenys de la masia del mateix nom.

 

A finals del segle passat començaren, però, a sorgir problemes: el 1992 es va posar en marxa un col·lector que discorria paral·lel al rierol i que transportava aigües residuals procedents de les diverses urbanitzacions de la part nord-occidental del municipi. El fet és que de vegades l’aigua pútrida d’aquestes conduccions vessava i es filtrava cap al vell torrent.

Això va fer que un grup de persones amants del nostre medi ambient creés el 2009 una plataforma que serviria per denunciar els abocaments al torrent. Després d’una sèrie d’actuacions i protestes finalment l’Ajuntament de Rubí i l’Agència Catalana de l’Aigua arribaren a un acord el 2017 per tal de posar-hi remei. Desconec si la situació ha millorat el dia d’avui.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.