Rubí, vista àrea del juliol de 1962

Quan es va prendre la fotografia faltaven només dos mesos perquè es produís la gran catàstrofe de la rierada a Rubí

Presentem una fotografia àrea l'autor de la qual és Carlos Rodríguez Escalona, del Servicios Aéreos Comerciales Españoles i presa el 25 de juliol de 1962, segons consta a la web de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, d'on s'ha extret la imatge. Erròniament hi figura amb el títol de "Can Sedó", que no apareix enlloc a la fotografia que comentarem.

Es troba orientada cap al sud, de tal manera que a la part superior es pot veure, una mica amb dificultat, la carretera que va a Molins de Rei, i una mica més a baix copsem la via del tren, amb la masia de Can Cabanyes (que seria enderrocada el 1974) al centre. Més a la dreta, apareix una esplanada: és el camp de futbol de la Unió Esportiva Rubí (ara s'hi troba l'edifici R+D i el pàrquing annex).

Quasi paral·lela a la via dels ferrocarrils, més a baix, es copsa el carrer de Cervantes que després esdevé la carretera que mena a la població de Sant Cugat. A l'esquerra veiem el conjunt de les Escoles Ribas amb els seus jardins, i més a la dreta, al centre de la imatge, les Escoles Montserrat amb l'espai que ara és la plaça de l'11 de Setembre. Prop d'aquí, en diagonal cap a l'esquerra, discorre el carrer de Magí Ramèntol, que va a trobar-se amb el de Magallanes, el qual passa per davant de les estructures abandonades del projecte republicà de les Escoles Graduades i que a partir de pocs anys després de pressa la foto serien adquirides pels Germans Maristes a fi de bastir la seva escola a Rubí.

A la part central dreta de la imatge apareix una esplanada que es correspon amb l'actual emplaçament del col·legi Pau Casals (construït el 1965 amb el nom de "25 Años de Paz") i que en aquesta època eren els horts de la casa de cal Met Lleó.

Ja a la part inferior de la fotografia podem veure el complex fabril de Bonaventura Josa, que en aquells anys era el més important de la vila i el que més treballadors i treballadores acollia. A la dreta, els dos carrers rectilinis i amples són el de Quevedo i, paral·lel a ell, el de la Plana de Can Bertran. Al començament d'aquest es troba la casa Texidó amb la seva torrassa.

Quan es va prendre la fotografia faltaven només dos mesos perquè es produís la gran catàstrofe de la rierada, però Rubí ja havia iniciat de manera inexorable el seu creixement. Pocs anys després, començarien a aixecar-se més i més blocs d'habitatges destinats a allotjar la població immigrant del sud de la península.