La sabateria Bendranas abans de la Guerra Civil

L’Emili Bendranas es dedicava a elaborar espardenyes de pagès de tota mena, el calçat habitual de l’època entre les classes populars

La fotografia és gentilesa de la família Bendranas i ha estat publicada en llocs com el Butlletí núm. 51 del Centre d’Estudis Rubinencs i del Grup de Col·aboradors del Museu de Rubí (2007). No està datada amb precisió, però és molt possible que fos presa entre finals dels anys 20 i començaments dels 30.

Hi podem veure al centre Emili Bendranas Roig (anomenat “Miliu Coix” perquè sempre caminava malament a causa d’un accident sofert a la seva infància) amb el seu fill Llorenç i la seva dona Ignàsia. Desconeixem la identitat de les altres persones que hi apareixen.

L’establiment va ser fundat el 1885 per Emili Bendranas, quan tenia 22 anys, a la casa número 6 del carrer de Sant Bonaventura (actual carrer de Maximí Fornés), l’eix principal del Rubí de la segona meitat del segle XIX. Al cap del temps es va traslladar a un altre immoble a l’actual carrer de Pere Esmendia, cantonada amb el de Sant Joan, per acabar instal·lant-se al número 3 d’aquesta via urbana.

L’Emili es dedicava a elaborar espardenyes de pagès de tota mena, el calçat habitual de l’època entre les classes populars, però això no l’impedia que de vegades també prestés els seus serveis com a cotxer a la línia de transports amb tartana que de Rubí portava passatgers a l’estació de trens del Papiol abans que vingués el tren a Rubí.

Més info: El cotxe de passatgers d’en Bigorra, en el 1914

El  negoci de l’espardenyeria fou continuat pel seu fill Llorenç (que veiem a la foto), nascut el 1908, i que es va casar amb Teresa Torrella. El fill d’ambdós, de nom Emili com el seu avi, va continuar encara amb la feina, però deixaria al cap d’un temps d’elaborar les tradicionals espardenyes per passar a les modernes sabates i tota altra mena de calçat: els temps canviaven. El 1965 va ampliar l’establiment i ocupà el local on ara es troba, que havia estat seu d’unes escoles nacionals a la postguerra.

El 2014 la sabateria, ara regentada per Montserrat Bendranas i el seu marit Pablo Fernández, va rebre reconeixements institucionals, tant per part de la Generalitat de Catalunya com de l’Ajuntament de Rubí, per la seva condició de comerç centenari de la nostra ciutat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.