El sometent armat de Rubí, 1912

"Els sometents que apareixen a la imatge eren propietaris agraris, és a dir, amos de masies de Rubí, i combregaven (...) amb idees molt allunyades de qualsevol opció de tipus republicà"

La fotografia que mostrem avui procedeix de l'Arxiu Fotogràfic del Museu de Rubí i ens mostra els integrants del Sometent Armat de Rubí el 1912. Per la presència dels arbres, considerem que molt probablement la imatge fou presa a l'actual plaça de Catalunya, que en aquells temps rebia el nom de plaça Nova.

Ajupits podem veure Antoni Grau, Ignasi Agusí, Enric Rosés, Josep Batlló i Jacint Saumell, molts d'ells propietats agraris de la població.

El Sometent era una organització civil armada catalana que va néixer a l'edat mitjana i que tenia com a objectiu primordial la defensa de persones i propietats. Al llarg dels segles, sempre amb les finalitats d'assegurar i conservar la pau, vetllar per la propietat privada i fer respectar la llei, va ser una institució primordial a casa nostra, especialment en els moments en què el país es dessagnava per guerres civils o era envaït per forces estrangeres.

A principis del segle XX el formaven persones lligades al món del comerç i la indústria, i també propietaris agrícoles. El 1909 el cap del Sometent provincial era el diputat monàrquic Alfons Sala, cosa que evidencia el caire conservador dels integrants d'aquest cos paramilitar.

Així, com ja hem dit, els sometents que apareixen a la imatge eren propietaris agraris, és a dir, amos de masies de Rubí, i combregaven com és normal amb idees molt allunyades de qualsevol opció de tipus republicà o esquerrà (en aquells temps aquests termes eren quasi sinònims). Un d'ells, Enric Rosés, el 1934 seria candidat a regidor a les eleccions municipals pel partit dretà "Defensa Ciutadana".

Finalment direm que, després de diverses vicissituds, el Sometent Armat seria dissolt el 1978 per part del Senat espanyol, en prohibir la Constitució l'existència de cossos armats paramilitars.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.