El teatre-cinema Domènech a principis del segle passat

En el banquet que organitzà el teatre el 1918 per a les autoritats que visitaren Rubí amb motiu de l'arribada del primer tren elèctric, diversos comensals van resultar intoxicats

La fotografia prové de l'arxiu de l'amic Salvador Casanovas i va ser publicada ja fa un temps a la xarxa social Facebook. En ella veiem una panoràmica de l'edifici de l'antic i ara desaparegut Teatre-Cinema Domènech.
Fou resultat d'una iniciativa privada del propietari de la masia de can Domènech, que no era a Rubí sinó al Papiol, a les faldes del Puig Madrona. El 1882 Jaume Domènech va començar a construir al costat nord de la nova "plaza del Progreso", al pla de Can Cabanyes, que feia poc que s'havia urbanitzat, aquest edifici, pensat inicialment només per representar obres de teatre i que seria inaugurat el 1886. D'aquí ve el nom popular de la plaça, que per a la gent de Rubí sempre serà "la plaça del Domènech".

Estava compost de planta baixa i primer pis. A la planta baixa hi havia la platea amb totes les seves butaques i llotges al voltant i on no podia mancar "el galliner". A part de representacions teatrals, el nou immoble (avui en dia en diríem "equipament") aviat fou seu d'altres activitats, com els Jocs Florals de 1907, concerts de l'Orfeó de Rubí o la instal·lació del primer cinema rubinenc el 1911, dos anys després que arribés el corrent elèctric al teatre. El mestre Josep Rusiñol era qui tocava el piano per amenitzar les pel·lícules mudes. Hem de dir que durant molts anys va ser l'única sala de projeccions a la vila i aquestes tenien lloc, no només les tardes dels diumenges sinó també algunes jornades laborables.

Cal recordar el banquet que organitzà el teatre el 1918 per a les autoritats que visitaren Rubí amb motiu de l'arribada del primer tren elèctric, on, precisament cal dir que diversos comensals van resultar intoxicats. En aquells dies també es va fixar a la paret de l'edifici una placa amb el nou nom de la plaça, que seria dedicada al Dr. Pearson, artífex de la instal·lació del "tren del Vallès".

Tant abans com després de la guerra civil el Teatre-Cinema Domènech organitzava activitats per Festa Major; fins i tot el 1948 van contractar una parella de gegants de lloguer per complementar els actes de la festa gran d'aquell any. Durant els anys del franquisme, atesa que la posició de l'entitat sempre fou políticament neutral al llarg de la seva història, també allotjà actes com l'Homenatge a la Vellesa o balls i representacions de cinema i teatre per la festa de Sant Josep.

No obstant això, malgrat la seva importància al terreny cultural i festiu, feia servir el mateix cafè de la Cooperativa La Rubinense, on s'hi accedia per una porta interior. També comptava amb una sala de billars.

El 1973 va arribar la fi del que havia estat un dels focus de l'activitat recreativa de Rubí i el vell edifici fou enderrocat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.