Els tercers Jocs Florals de Rubí, 1955

Durant el mandat de l’alcalde Fortino (1949-1962) la cultura catalana va revifar a la vila de Rubí

Presentem aquesta setmana una curiosa fotografia aportada per Xavier Fortino Viadé al Butlletí del Centre d’Estudis Rubinencs i del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí en la qual podem veure un aspecte de la celebració dels III Jocs Florals de Rubí al Casino Espanyol, amb la imatge ben remarcable de l’escut franquista davant un cortinatge que sembla evocar les quatre barres catalanes (la fotografia, en ser en blanc i negre no permet apreciar si els colors són el vermell i el groc) i la presència de les diverses dames d’honor.

Aquesta edició dels jocs se celebraren a la nostra vila el 1955 (o 1956 segons una altra font), però ja el 1907 va tenir lloc el primer d’aquests certàmens a Rubí, organitzat per la Joventut Nacionalista. Es tractava de concursos literaris de tipus catalanista on el principal objectiu, a més del seu aspecte artístic, era la salvaguarda de la llengua catalana. Els primers de Catalunya es van portar a terme el 1859 a la ciutat de Barcelona.

 

A l’edició del 1955 a Rubí un dels premiats va ser l’escriptor republicà Josep Maria Poblet i un membre del jurat fou Rafael Tasis (un antic dirigent del partit nacionalista Acció Catalana Republicana). En Poble i en Tasis havien tornat feia poc de l’exili.

Així veiem com, durant el mandat de l’alcalde Fortino (1949-1962) la cultura catalana va revifar a la vila de Rubí, malgrat els paràmetres imposats pel franquisme. A més dels Jocs Florals, va néixer l’Associació Rubinenca de Pessebristes, es van convocar concursos de caramelles, es va reinaugurar el Museu de Rubí i inaugurar la Biblioteca Popular, es va batejar la primera parella de gegants, es va crear l’Escola Municipal de Música, impulsar l’Orfeó de Rubí, l’Escola d’Art...