La torre Gaju o Marbà

El més destacat d’aquesta casa residencial és la torre mirador, així com els relleus de terracota de temàtica variada de les façanes

La fotografia fou presa per l’autor d’aquestes línies el març de 2014 i ens mostra un aspecte de la bonica torre Marbà des d’una finestra de l’Ateneu Municipal, al carrer de Xile.  

Poc després que s’edifiqués la torre Riba (actual Ateneu), el senyor Gaju, que havia tornat enriquit d’Amèrica i que era consogre del prestigiós metge Maximí Fornés, va fer construir el 1915 aquest edifici. De fet no sabem la data exacta, però ja apareix en una imatge d’aquell any. Després de la seva mort va passar a la família Marbà, que és l’actual propietària.  

 

El més destacat d’aquesta casa residencial és la torre mirador, així com els relleus de terracota de temàtica variada que veiem a les façanes. També mereixen la nostra atenció les balustrades del terrat i dels balcons, d’inspiració neoclàssica, mentre que les teulades són clarament modernistes. Tot plegat fa que aquest edifici sigui considerat, arquitectònicament parlant, com a eclèctic, és a dir, resultat d’una barreja d’estils.  

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.